مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری

مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری

ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری یکی از بحث هایی است که باید حتما آن را پیگیری کنید و شما می توانید از کلاهبرداری که انجام داده شده، درخواست ضرر و زیان بدهید.

کلاهبرداری از جمله  جرایمی است که افزون بر، بر هم زدن نظم جامعه، خساراتی هم مستقیما به اشخاص وارد می کند. مسئله این نوشته این است که شخص متضرر می تواند افزون بر دریافت مال خود، غبن و آسیب در اثر از جرم کلاهبرداری را اینگونه از ماخذها ذیصلاح مطالبه نماید. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا از شروط و جزئیات این مطلب آگاه شوید:

مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم

اتفاق بعضی از جرایم افزون بر اینکه برای جامعه مضر هستند و نظم عمومی آن را بر هم می زنند، به اشخاص حقیقی یا حقوقی هم خساراتی را وارد می کنند.

این مساله در ضابطه در عقیده گرفته شده و به همین سبب از جمله حقوقی که برای شخص متضرر از اینگونه جرایمی قائل شده است این است که او می تواند پس از آنکه در مقام شاکی خصوصی شکوائیه خود را در مرجع قضایی مطرح کرده و برای جبران غبن و آسیب دراثر از جرم از مقام قضایی درخواست جبران خسارت کند.

نحوه اثبات ضرر و زیان ناشی کلاهبرداری

در اینجا تذکر مساله ای لازم به عقیده می رسد؛ از آنجا که مطرح دعاوی کیفری از دادسرا آغاز می‎شود بسیاری از اشخاص گمان می کنند که بر فرض ارسال پرونده به دادسرا کیفری، در به خاص جبران غبن و آسیب در اثر از جرم هم دستور صادر خواهد شد.

در حالی که این تصور، تصور غلطی است و در واقع این ذینفع است که وظیفه دارد، با توجه به اینکه دادسرا کیفری افزون بر تعیین مجازات متهم شایستگی بررسی به ادعای خصوصی اینگونه دارد، عمل به عرضه دادخواست و ابطال تمبر قانونی نماید.

چگونگی شکایت برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از کلاهبرداری

بر اصل ضابطه برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از کلاهبرداری ، شاکی می تواند اصل یا رونوشت تمامی ادله ها و اسناد خود را جهت پیوست به پرونده پس از آنکه متهم در دادسرا تحت تعقیب قرار گرفت به قاضی دادسرا یا تا قبل از اعلام ختم دادرسی توسط دادسرا به مرجع مزبور تسلیم کند.

شاکی برای مطالبه ضرر و زیان چه چیزی می تواند مطالبه کند

به طور کلی می توان گفت که چهار نوع غبن و آسیب وجود دارد که شامل غبن و آسیب مادی مستقیم، مادی غیرمستقیم، معنوی و ممکن الحصول است. شاکی خصوصی می تواند برای مطالبه تمام غبن و زیان های مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول در اثر از جرم که استحقاق دریافت آنها را داشته و بدست آوردن آن برایش محتمل بوده، عمل نماید.

در به خاص غبن و آسیب معنوی دراثر از جرم می توان به صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار فردی، خانوادگی یا همگانی عقیده کرد. در این زمینه دادسرا می تواند افزون بر اصدار دستور به جبران خسارت مالی، دستور به رفع آسیب از روشهایی نظیر الزام به عذرخواهی و درج دستور در جراید و امثال آن دهد.

نحوه محاسبه ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری

اینگونه منافع ممکن الحصول تنها درباره مواردی نظیر اتلاف صدق می کند. در این مورد به طور مثال محتمل است تصرفی عدوانی فرم گیرد که طبق غبن شود. در اینجا غبن و آسیب از جانب قانونگذار قابل مطالبه است.

شرایط مطالبه ضرر و زیان کلاهبرداری

اما مطالبه ضرر و زیان در اثر از جرم شروط خاصی دارد که اگرچه در این نوشته ما اختصاصا به مساله  درخواست جبران خسارت برای غبن و آسیب دراثر از جرم کلاهبرداری می پردازیم. ولی پیش از آن عالی است با جرم کلاهبرداری، عناصر آن و مجازات های مختص به آن اکثر آگاه شوید:

جرم کلاهبرداری

کلاهبرداری را به شکل خیلی ساده و کلی می توان «استفاده از مال دیگری از راه توسل توام با سوءنیت به ابزار یا عملیات متقلبانه» تعریف کرد. توسل به ابزار متقلبانه برای فریب مالباخته یکی از ضروریات تحقق جرم کلاهبرداری است و گاهی اوقات از آن با عنوان انجام به «مانور متقلبانه» نام می برند.

مطالبه ضرر و زیان ناشی از کار

کلاهبرداری یکی از جرایم مقید است لذا شرط تحقق آن حصول نتیجه معین «بردن مال دیگری» می باشد. حصول این نتیجه ی معین منوط به تحقق موارد زیر است:

  • مدخل غبن مالی به قربانی
  • انتفاع مالی کلاهبردار یا شخص مورد عقیده او
  • کلاهبرداری موارد بسیار گسترده ای را شامل می شود اما تعداد زیادی از موارد کلاهبرداری در قالب معاملات دیده شده است.

ارکان جرم کلاهبرداری و عناصر تشکیل دهنده آنها

نظیر بسیاری از دیگر جرایم، برای تحقق جرم کلاهبرداری هم سه عنصر قانونی، مادی و معنوی مورد نیاز است.

عنصر قانونی در ارکان جرم کلاهبرداری

برای بررسی عنصر مادی در ارکان جرم کلاهبرداری دو عنوان فرعیِ «رفتار مادی» و «وضع و احوال و شروط لازم برای تحقق‏ کلاهبرداری» در ادامه توضیح داده شده اند:

الف) رفتار مادی: یک رفتار برای اینکه در جرم کلاهبرداری مجرمانه طلقی شود بایست به فرم‏ فعل مثبت تحقق یابد. مقصود از فعل مثبت در این تعریف اجرا دادن عمل است که در مقابل ترک فعل یا امتناع و سرباززدن از اجرا عمل قرار دارد و ترک فعل تا اینکه در صورتی که همراه با سوءنیت باشد، عنصر مادی جرم کلاهبرداری‏ شناخته نمی شود.

ب) وضع و احوال و شروط لازم برای تحقق‏ کلاهبرداری

برای تحقق کلاهبرداری، سه شرط زیر با اهمیت هستند:

  • تقلبی بودن وسایلی که شخص کلاهبردار برای فریب‏ دیگری / دیگران استفاده می کند.
  • فریب خوردن قربانی به شرط اینکه از متقلبانه بودن ابزار به کار رفته در کلاهبرداری مطلع نباشد.
  • تعلق مال برده شده به دیگری / دیگران.

عنصر روانی در ارکان جرم کلاهبرداری

  • عنصر روانی که در بسیاری از موارد «سوء نیت»خوانده می شود، به دو نوع تقسیم می شود: سوء نیت  عام و سوء نیت معین.
  • سوء نیت عام در کل به معنی عامد بودن مرتکب در توسل به ابزار متقلبانه است؛ به عبارتی مرتکب بایست قصد داشته باشد که اعمال مادی بیان شده را مرتکب شود.
  • سوء نیت معین اما به معنی قصد مرتکب برای بردن مال دیگری / دیگران است.

بهترین راه برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری

همانگونه که در قسمت مجازات کلاهبرداری هم دیدید یکی از مجازات هایی که برای شخص کلاهبردار در عقیده گرفته شده است این است که افزون بر رد مال، او بایست غبن و آسیب دراثر از جرم کلاهبرداری را جبران کند. شاکی خصوصی برای مطالبه ی خسارات وارده بایست نکات زیر را مد عقیده قرار دهد:

تنها غبن و زیانی که به طور مستقیم در اثر از جرم باشد، قابل مطالبه است.

مهم ترین نکته ای که بایست در عقیده گرفت این است که تنها غبن و زیانی قابل مطالبه است که به طور مستقیم در اثر از جرم باشد.

مثلا اگر فردی پولی را در که در حساب سپرده ای بوده از یکی ببرد و از این طریق بنا بر تشخیص دادسرا مرتکب کلاهبرداری شود، شاکی خصوصی نمی تواند با این ادعا که اگر پول او در بانک می ماند او برنده ی قرعه کشی بانک می شد و یک دستگاه خودرو صفر کیلومتر جایزه می گرفت، از متهم ادعای خسارت کند. زیرا برنده شدن شخص در قرعه کشی بانک یک کار فرضی است و ارتباطی با دزدیده شدن این پول ندارد؛

یعنی اصلا کس نمی تواند تضمین کند که اگر این پول در بانک بود حتما شخص با این سپرده می توانست برنده ی قرعه کشی شود و چه بسا که پول دزدیده هم نمی شد و در حساب سپرده می ماند و شخص برنده ی قرعه کشی بانک هم نمی شد.

شما عزیزان حتما باید برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری با یک وکیل کلاهبرداری صحبت کنید که شما را در این زمینه راهنمایی کند.

چرا وکیل برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری

  • دارای تجربه بالا در این زمینه ها
  • امکان دادن مشاوره حقوقی به صورت رایگان
  • نوشتن دادخواست برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم کلاهبرداری
  • با کمک وکیل اشتباه شما به پایین ترین سطح خود می رسد
  • وکیل از روی احساسات خود را انجام نمیدهد.