شکایت از کارفرما بابت مرخصی

شکایت از کارفرما بابت مرخصی

شکایت از کارفرما بابت ندادن مرخصی یکی از دیگر از موضوعات مربوط به حوزه اداره کار می باشد که تصمیم گرفتیم به صورت کامل برای شما عزیزان این مقاله را توضیح دهیم که توسط دپارتمان اداره کار آریا دادیار آماده شده است.

شکایت از کارفرما بابت ندادن مرخصی

کارگر و کارفرما هر دو وظایفی دارند که این وظایف در قرارداد کاری به طور کامل درج می‌شود. در صورتی که یکی از طرفین به موارد درج شده در قرارداد عمل ننماید، طرف دیگری می‌تواند بر علیه او اقدام به شکایت کند. یکی از موضوعاتی که کارگر می‌تواند به خاطر آن بر علیه کارفرما شکایت کند، عدم پرداختی بابت مرخصی‌های ذخیره شده است. بسیاری از کارگران و پرسنل در طی سال از مرخصی‌های خود به طور کامل استفاده نمی‌کنند و کارفرما وظیفه دارد مانده مرخصی‌ها را به کارگر پرداخت نماید. در صورتی که کارفرما از این کار امتناع کند، کارگر این حق را دارد تا از او شکایت نماید.

آشنایی با مرخصی و انواع آن در قانون کار

مرخصی یکی از حقوق کارگران بوده که به ترک محل کار و عدم فعالیت در روزهای غیر تعطیل اشاره دارد. این حق از دیرباز برای تمام کارگران و کارمندان در نظر گرفته شده و توسط قانون کار به رسمیت در آمده است. برای همین مرخصی از حقوق قانونی کارگران و پرسنل است و کارگر این حق را دارد تا آزادانه از آنها استفاده نماید. البته قبول کردن مرخصی، به نظر کارفرما و شرایط کاری بستگی دارد. چه بسا در برخی از روزها کارگر نیاز مبرم به دریافت مرخصی دارد و کارفرما به دلیلی با آن مخالفت کرده است. با این حال مرخصی جزء حقوقی اساسی و طبیعی افراد در طول ایام کار است و باید به آن توجه شود. مرخصی انواع مختلفی دارد که در اینجا به آنها اشاره می‌کنیم:

  • مرخصی ساعتی
  • مرخصی زایمان
  • مرخصی بین تعطیلی
  • مرخصی استعلاجی
  • مرخصی بدون حقوق
  • مرخصی استحقاقی
  • مرخصی ازدواج
  • مرخصی حج
  • مرخصی فوت اقوام درجه یک
  • مرخصی پاس شیر
  • غیره

لازم است بدانید نحوه محاسبه مرخصی بستگی به نوع آن دارد. روش محاسبه مرخصی در قانون کار به این صورت است که باید در ابتدا آن را به شکل جداگانه‌ای و با کمک فرمول خاصی محاسبه کرد؛ چرا که نحوه محاسباتی و فرمول محاسبه مرخصی‌ها با هم تفاوت دارد. پس از آنکه محاسبه انجام شد، میتوان عدد آن را در تعداد روزهای مورد نظر ضرب کرده و به رقم پرداختی بابت مرخصی رسید. کارفرما موظف است این رقم را به کارگر خود پرداخت نماید.

شکایت از کارفرما

شما اگر قصد دارید از کارفرما شکایت کنید باید به دلیل یکی از دلایل توضیح داده شده در مقاله که قبلا نوشته شده است باشد وگرنه بدون دلیل امکان شکایت از کارفرما وجود ندارد. برای خواندن مقاله شکایت از کارفرما می توانید روی عنوان آن کلیک کتید.

شکایت از کارفرما بابت مرخصی

منظور از ذخیره مرخصی در روابط کاری چیست؟

همانطور که گفته شد مرخصی از حقوق قانونی کارگران است. برخی اوقات کارگران در شرایطی قرار می‌گیرند که مجبور به استفاده از مرخصی می‌شوند. برای مثال به طور ناگهانی دچار بیماری یا از کارافتادگی می‌شوند و مجبور به استفاده از مرخصی خود می‌شوند. کارگران هر ساله می‌توانند طبق قانون کار به تعداد روزهای مشخصی، از مرخصی خود استفاده نمایند. به طور معمول تعداد روزهای مرخصی در سال، برابر با یک ماه یعنی ۳۰ روز است. این تعداد مرخصی برای هر ماه معادل ۲ روز و نیم می‌باشد. کارگران می‌توانند به طور ماهانه از مرخصی‌های خود استفاده کنند و یا مرخصی‌های چند ماه را به طور یکجا استفاده نمایند. گاهی اوقات هم پیش می‌آید که کارگر از کل مرخصی‌های خود استفاده نمی‌کند. در صورتی که این اتفاق بیفتد و مرخصی‌های کارگر ذخیره شود، کارفرما موظف است مزایا و حقوق مرخصی‌های ذخیره شده را محاسبه کرده و به او پرداخت نماید.

دلایل شکایت از کارفرما بابت مرخصی

یکی از شکایاتی که کارگران نسبت به کارفرمای خود دارند، مربوط به عدم پرداخت مرخصی‌های ذخیره شده‌یشان است. دلایل زیادی وجود دارد که سبب این امر می‌شود. یکی از این موارد این است که کارفرما توجهی نسبت به تعداد روزهای مرخصی ذخیره شده کارگر ندارد. دلیل دیگر هم مربوط به این است که کارفرما حقوق و مزایای مرخصی‌های ذخیره را به کارگر پرداخت نمی‌نماید. زمانی که کارگر در این شرایط قرار بگیرد، می‌تواند از حق خود استفاده کرده و بر علیه کارفرما شکایت نماید. با این حال بهتر است پیش از اقدام به شکایت راجع به این موضوع با کارفرما به طور مستقیم صحبت شود. در صورتی که نتیجه مثبتی حاصل نشد، سپس برای شکایت از کارفرما اقدام گردد.

چرا ارائه دادخواست شکایت علیه کارفرما بابت ذخیره مرخصی مهم است؟

تا اینجا متوجه شدیم اگر کارفرما نسبت به پرداخت مرخصی‌های ذخیره شده کارگر اقدام نکند، کارگر حق شکایت از او را خواهد داشت. برای ثبت شکایت ذخیره مرخصی، باید از طریق اداره کار فرایند قانونی آن طی شود. در این شرایط باید یک دادخواست ارائه شود تا در آن دعاوی مربوط به کارگر و کارفرما مورد بررسی قرار بگیرد. ارائه دادخواست بسیار مهم است و اولین گام در دعاوی حقوقی قانون کار به حساب می‌آید. اگر کارگر دادخواست را به صورت درست ارائه نکند، به شکایت او رسیدگی نخواهد شد. در واقع اگر دادخواست طبق آیین و مقررات ارائه نشود، دادخواست رد می‌شود. از این رو در نگارش متن دادخواست باید توجه زیادی داشته باشید تا دچار مشکل نشوید. مواردی که در دادخواست شکایت از کارفرما بابت ذخیره مرخصی عنوان می‌شود، شامل مواردی چون مشخصات دقیق خواهان (کارگر) و خوانده (کارفرما)، درخواست خواهان از اداره کار، تعیین بهای خواسته، ذکر دلایل کافی برای اثبات ادعای طرح شده از طرف مدعی (کارگر)، شرح خواسته و امضا خواهان می‌باشد.

شکایت از کارفرما بابت مرخصی

چند نکته برای نگارش دادخواست شکایت از کارفرما بابت ذخیره مرخصی

دادخواست شامل بخش‌های مختلفی است که باید به طور دقیق نگارش شود. در بخش قبلی با بخش‌های مختلف این دادخواست آشنا شدیم. در اینجا به توضیحات بیشتر راجع به این بخش‌ها و نکات مربوط به آنها می‌پردازیم.

  • نگارش مشخصات خواهان و خوانده: در نگارش دادخواست، باید در ابتدا مشخصات اصحاب دعوا، یعنی کارگر و کارفرما به طور دقیق ثبت شود. در اینجا شخص کارگر که مدعی شکایت است، باید اطلاعات خود را در بخش خواهان و اطلاعات شخصی کارفرما را در بخش خوانده درج نماید. این اطلاعات شامل نام، نام خانوادگی، محل اقامت، شغل، شماره تماس و غیره است.
  • نگارش تعیین خواسته: در این بخش کارگر باید چیزی را که از اداره کار تقاضا دارد، به طور کامل درج نماید. در رابطه با این موضوع، کارگر باید به محاسبه تعداد روزهای مرخصی ذخیره شده و پرداخت آن اشاره کند.
  • نگارش دلایل: بخش بعدی در تنظیم دادخواست شکایت از کارفرما بابت مرخصی، به دلایل و ضمائم اشاره دارد. در اینجا باید هر ادعایی که مطرح است را از طریق دلایل و ضمائم موجود اثبات کرد. در واقع کارگر باید دلایلی را عنوان کند که بتواند ادعای خود بابت عدم پرداختی بابت مرخصی را اثبات نماید.
  • نگارش شرح خواسته: آخرین بخش از تنظیم دادخواست، به نگارش شرح خواسته اختصاص دارد. این بخش باید با استناد به مواد قانونی و به صورت صریح و دقیق نوشته شود. زمانی که این بخش نیز تکمیل شد، کارگر باید دادخواست را امضا نماید.

سخن پایانی

همانطور که اشاره شد مرخصی یکی از حقوق طبیعی هر کارگر به حساب می‌آید. کارگران مختارند از مرخصی‌های خود به طور کامل استفاده کرده و یا تعدادی از آنها را ذخیره نمایند. با ذخیره مرخصی، کارفرما موظف است در پایان سال آنها را محاسبه کرده و هزینه‌شان را به کارگر پرداخت نماید. در صورتی که کارفرما از این کار امتناع کند، کارگر حق دارد از او شکایت نماید. پس شکایت کارگر از کارفرما بابت ذخیره مرخصی، یکی از دعاوی قانونی است.