مطالبه ثمن و نحوه وصول آن

مطالبه ثمن و نحوه وصول آن

پیوند بیع چه هست؟ مطالبه ثمن به چه معنایی است؟ مطالبه ثمن و نحوه گرفتن آن چگونه صورت می پذیرد؟ عقد بیع یکی از مرسوم ترین عقودی وجود دارد که نقش بسیار ویژه ای را در نقل و انتقال اموال ایفا می کند و اثر آن تشکیل مالکیت خواهد بود.

خریدهای روزانه یا معامله های بزرگ نظیر خرید ملک اینگونه نمونه هایی از این نوع عقد هستند که با انجام قرارداد آنها، فروشنده مالک ثمن و خریدار مالک مبیع خواهد شد چرا که پیوند بیع در دسته عقود معوض و تملیکی قرار می گیرد. این پیوند توانایی رکن های بسیاری وجود دارد که یکی از مهمترین آنها ثمن است.

برعکس عوض که بایست مشخص باشد ، ثمن می تواند شامل هر نوع اموالی باشد و در ضابطه برای آن تحدیدی وجود ندارد. در بعضی مواقع معامله کنندگان یا همان دو جانب عقد بیع، ثمن معامله را به فرم نقدی پرداخت نمی کنند و پرداخت اقساطی را در عقیده می گیرند. در این موردها شاید فقدان تادیه ثمن از سوی خریدار پیش خواهد آمد و بایع می تواند عمل به مطالبه ثمن نماید.

مطالبه ثمن و نحوه وصول آن در دادسرا چگونه است؟

هنگامی که خریدار به وظایف خود عمل نکند، فروشنده از طریق تنظیم دادخواست الزام به مطالبه ثمن می تواند ثمن معامله را دریافت کند. بایع در این دادخواست به عنوان خواهان و خریدار اینگونه به عنوان خوانده، طرف دعوای قرار می گیرند.

نکته مهمی در اینجا شایان به بیان آن وجود دارد این است که اگر حد ثمن بیست میلیون تومان و یا کمتر از آن باشد شورای حل اختلاف شایستگی بررسی به آن را خواهد داشت و درصورتیکه مبلغ ثمن بیش از این مقدار باشد برای مطالبه ثمن دادسرا حقوقی صالح به بررسی خواهد بود.

با توجه به اینکه خواسته دعوی در این مورد دین وجود دارد، بایع می تواند دادسرا محل انعقاد پیوند و یا محلی که برای اجرا تعهد در عقیده گرفته شده بود و یا اقامتگاه خریدار را برای مطرح دعوای مذکور انتخاب کند و محدودیتی در این به خاص وجود نخواهد داشت.

نحوه اجرای دستور مطالبه ثمن دادسرا

بعد از صادر شدن حکم دادگاه مطالبه ثمن به نفع خواهان پرونده و ابلاغ شدن اجراییه برای خریدار که همان خوانده وجود دارد، پرونده مذکور به دادورز مربوطه تحویل داده خواهد شد تا دستور را اجرا نماید.

اگر در این مرحله خوانده دعوی اقدامی در جهت پرداخت مبلغی که دادسرا مشخص کرده است اجرا ندهد، خواهان بایست با در عقیده گرفتن اموال خوانده و شناسایی آنها مالی را به اجرای احکام معارفه کند و در فرم لزوم با استعلام از طریق بانک مرکزی، شهرداری، راهنمایی و رانندگی و… می تواند اموال مدیون را شناسایی کرده و طبق توقیف آنها گردد.

مطالبه ثمن

نقش کارشناس در صدور مطالبه ثمن

هنگامی که مالی خوانده شناسایی و توقیف شد، کارشناس رسمی دادگستری عمل به ارزش گذاری اموال توقیف شده خواهد کرد و مال های مذکور را از طریق حراج به فروش خواهند گذاشت که در این وقت مطالبه ثمن فرم می پذیرد.

در صورتی که اموال مدیون شناسایی نشود، با اتکا به ماده ۳ از ضابطه نحوه اجرای محکومیت های مالی دستور جلب مدیون صادر خواهد شد. در ادامه به مستندات قانونی عقیده می کنیم که در به خاص مطالبه ثمن مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است.

مستندات مطالبه ثمن و نحوه وصول آن

در قانون اینگونه به نکات مطالبه ثمن و نحوه وصول آن عقیده شده است. برای مثال در ماده ۱۹۸ از ضابطه آیین دادرسی مدنی به این نکته عقیده شده است که در حالتی که دین و یا حقی بر عهده کسی ثابت شده باشد.

اصل بر بقا خواهد بود به جز حالتی که ضد آن ثابت شود. ماده ۵۱۵ ضابطه آیین دادرسی مدنی اینگونه به این مسئله عقیده می کند که خواهان این حق را خواهد داشت که با تقدیم دادخواست در وقت روند دادرسی و یا به فرم مجزا و با دادخواستی مستقل، خواستار جبران خسارت شود.

افزون بر این در ضابطه مدنی اینگونه به ثمن عقیده شده است. به عنوان مثال در ماده ۳۶۲ ضابطه مدنی به این مسئله عقیده شده است که به هنگام انعقاد پیوند بیع، خریدار مالک مبیع خواهد شد و فروشنده اینگونه مالک ثمن می شود.

عقد بیع و مطالبه ثمن چه ارتباطی دارند؟

پیوند بیع فروشنده را ضامن درک مبیع خواهد کرد و خریدار را ضامن درک ثمن می کند و در این حالت بایست گفت که پیوند بیع خریدار را ملزم به تسلیم ثمن خواهد کرد و بایع حق مطالبه ثمن را خواهد داشت.

به افزون بر طبق حکم دادگاه ۲۲ دیوان عالی مملکت در صورتیکه شرط شود که مقداری از ثمن معامله در مدت نامشخصی پرداخت شود، از شرطهای باطله پیوند خواهد بود اما باعث فاسد بودن پیوند نخواهد شد.

نکات با اهمیت ثمن معامله

در صورتی که ثمن معامله به فرم وجه نقد نباشد و پیش از تحویل آن به بایع نقص و عیبی در ثمن پدید آید، بایع اختیار فسخ معامله را خواهد داشت. اگر فردی به عنوان وکیل توانایی فروش و گرفتن ثمن را داشته باشد و پس از تحویل گرفتن ثمن آن را به موکل خود پس ندهد، موکل وی امکان مطالبه ثمن را خواهد داشت.

مطالبه ثمن معامله

صحبت با وکیل در مورد مطالبه ثمن

مطالبه ثمن یکی از موضوعاتی است که خیلی از مردم با آن سرکار دارند و اطلاعات کاملی در مورد آن ندارند که تیم وکلای آریا دادیار پیشنهاد می کند قبل از شروع هر کاری با یک وکیل شده حتی مشاوره داشته باشید تا کاری را اشتباه انجام ندهید.

شما هم اگر سوالی در مورد مطالبه ثمن دارید، می توانید با شماره های موجود در سایت تماس گرفته و با وکیل مطالبه ثمن صحبت کنید.