مهریه بعد از فوت شوهر | مرگ شوهر

مهریه بعد از فوت شوهر | مرگ شوهر

مهریه یکی از با اهمیت ترین حقوق زوجه به طبق شرع و ضابطه است که توسط پیوند نکاح بین زوجین تعیین میگردد. در مورد شروط مطالبه مهریه در مقالات قبلی گروه وکلای آریا دادیار بسیار گفته شده است و در این مطلب قصد داریم درباره شروط مطالبه و گرفتن مهریه زوجه بعد از فوت مرد و قوانینی که برای آن وجود دارد صحبت کنیم .

طبق ضابطه مدنی، به خلال فوت فردی آغاز بایست دین و بدهی‌های مالی وی پرداخت گردد و پس از آن اگر چیزی باقی ماند، طبق قواعد ارث بین ورثه وی تقسیم شود؛ زوجه می‌تواند با عرضه دادخواست به دادسرا خانواده، در فرم فوت زوج که مهریه همسرش را نپرداخته مهریه‌اش را مطالبه کند؛ تا اینکه اگر دیر عمل کرده باشد و تقسیم ترکه متوفی اجرا شده باشد.

تنظیم دادخواست مطالبه مهریه باید از طرف فامیل ورثه متوفی صورت گیرد. در مواردی هم که مهریه زوجه وجه رایج یا پول نقد باشد، تاریخ فوت اساس محاسبه قرار می‌گیرد و زوجه طبق شاخص سال فوت شوهر مهریه را دریافت می‌کند.

در ضمن نکته مهمی که در ارتباط با مهریه زوجه پس از فوت زوج وجود دارد، آن است که مهریه زوجه افزون بر ارثی است که به وی تعلق می‌گیرد. به این معنا که در فرم فوت زوج، زوجه هم توان به مطالبه ارث بر طبق ضابطه مدنی است و هم میتواند مهریه خود را مطالبه کند.

شروط پرداخت مهریه زوجه بعد از مرگ شوهر

نکته ۱) وراث بیش از کل ماترک متوفی مسئولیتی ندارند به عبارت دیگر و به عنوان مثال اگر مردی فوت کند و ارثی بر جای نگذاشته باشد، یا ارث اندکی داشته باشد و همسر او مطالبه مهریه کند و ارث جوابگوی مهریه زوجه نباشد، وراث شوهر مسئولیتی برای پرداخت مابقی مهریه زوجه بعد از فوت شوهر ندارند.

نکته ۲) اگر اموال به جای مانده از شوهر کم باشد و چند نفر طلبکار باشد هر کدام که زودتر عمل کند برای اینکه مالی از متوفی توقیف کند در گرفتن طلب خود در آن مال توقیف شده اولویت خواهد داشت مثال: فردی فوت کرده و یک باب آپارتمان به مبلغ ششصد میلیون تومان ارث از او باقی مانده است، مهریه همسر او ۵۰۰ سکه وجود دارد و چکی هم نزد طلبکار به مبلغ چهارصد میلیون تومان موجود است. در اینجا اگر طلبکار چک زودتر از همسر متوفی موفق به توقیف ملک موروثی (آپارتمان) گردد، در وصول تمام طلب خود اولویت خواهد داشت.

نکته ۳) در شروط مساوی، مهریه زوجه متوفی دین ممتاز محسوب میشود و نسبت به سایر طلبکاران زوجه توانایی اولویت وجود دارد. لذا زوجه با به اجرا گذاشتن مهریه نسبت به سایر طلبکاران شوهر اولویت دارد.

نکته ۴) برطبق ماده ۱۰۸۲ همانگونه که بیان شد تا اینکه اگر بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد و زوج فوت کند زوجه دوشیزه متوفی توان است کل مهریه را از محل ماترک وصول بنماید. و اگر مهریه زوجه وجه نقد باشد تا وقت فوت شوهر به نرخ روز محاسبه می گردد و اگر مهریه زوجه بعد از فوت شوهر سکه باشد که بدیهی است ملاک عین سکه است فارغ قیمت آن. لذا مهریه زوجه در فرم باکره بودن و فوت شوهر تمام خواهد بود.

نکته ۵) عالی است عقیده ای هم به دستور مهریه زوجه باکره در حیات شوهر داشته باشیم. زوجه تا قبل از طلاق اگر باکره باشد، میتواند درخواست تمام مهر را از شوهر کند. به عبارت دیگر سزاوار تمام مهر است. چه درخواست طلاق از طرف زوج باشد چه از طرف زوجه و چه توافقی باشد.

مهریه بعد از فوت شوهر

بطور کل بایست به این نکته توجه کرد که اگر مرد از خود اموالی به جا گذاشته باشد، بدهی های متوفی از اموال باقی مانده بر جای پرداخت خواهد شد؛ حال به چند نکته که حائز اهمیت است عقیده میکنیم.

اگر زن پس از مثلا با توقیف مال مرد کل مهریه را نقد کرده باشد و هنوز باکره باشد و سرانجام مرد و زن به طلاق منتهی شود، زوجه بایستی نصف مهریه دریافتی را به شوهر مسترد نماید. و این فرق مهریه زوجه بعد از فوت شوهر با مهریه زوجه قبل از فوت شوهر است. به صورت دیگر تنها با طلاق مهریه نصف خواهد شد.

وظیفه مهریه زوجه بعد از فوت شوهر

اگر شوهر از دنیا برود و زوجه مطالبه مهریه توسط وکیل خانواده کند، اما شخص فوت شده مالی نداشته و یا اموال او برای مهریه زوجه به اندازه کافی نباشد، وراث شوهر مسئولیتی در برابر پرداخت مهریه او ندارند. اگر اموال به جا مانده از شوهر کم باشد و در این بین چند نفر طلبکار وجود داشته باشد، هر کدام زودتر مالی را از شخص فوت شده توقیف کنند، اولویت با اوست.

بر فرض مثال اگر یک آپارتمان از شخص فوت شده باقی مانده که مبلغ آن 800 میلیون تومان و مهریه همسر 300 سکه باشد و چکی از طلبکار اینگونه به مبلغ 400 میلیون تومان وجود داشته باشد، اگر طلبکار یا زوجه متوفی هر کدام زودتر ملک را توقیف کنند در وصول طلب خود اولویت دارند.

اگرچه این را هم بایست در عقیده گرفت که در شروط مساوی مهریه زوجه متوفی دین ممتاز به حساب می‌آید و نسبت به سایر طلبکاران، زوجه توانایی اولویت است و زوجه با به اجرا گذاشتن مهریه نسبت به سایر طلبکارن اولویت دارد.

شروط گرفتن مهریه از پدرشوهر

طبق ماده ۱۰۸۲ ضابطه مدنی به هنگام اینکه پیوند فرم می‌گیرد، زوجه مالک تمام مهریه می­‌شود و هر تصرفی که بخواهد می‌تواند در آن بنماید. طبق این ماده خانم دوشیزه یا باکره می‌­تواند بعد از پیوند تمام مهر خود را از شوهر مطالبه کند.

اما طبق ماده ۱۰۹۲ ضابطه مدنی، اگر بین زوجین نزدیکی فرم نگرفته باشد و کار به طلاق ببرد به زوجه نصف مهریه می‌رسد. در صورتی­که شوهر قبلاً بیش از نصف مهریه را پرداخت کرده باشد می‌تواند مازاد را برگرداند.

شروط و مراحل گرفتن مهریه از پدرشوهر

 در مورد گرفتن مهریه از سهم الارث شوهر بایست اینگونه گفت که بر اصل قانون مدنی زمانی که فردی فوت شود در آغاز بایست تمامی دین و بدهی‌های مالی او پرداخت شود و سپس اگر چیزی باقی ماند بر اصل قانون ارث بین ورثه او تقسیم می‌­شود.

اگر شوهر از دنیا برود و مهریه خانومش را پرداخت نکرده باشد، زوجه می تواند با تنظیم دادخواست به دادسرا خانواده مهریه خود را مطالبه کند. تا اینکه پس از اینکه تقسیم ترکه و اموال متوفی تمام شده باشد، دادخواست مطالبه مهریه به طرفیت ورثه متوفی اقامه می‌شود.

اگر مهریه زوجه وجه رایج یا پول نقد باشد بر اصل تاریخ فوت، مهریه زوجه قابل مطالبه و دریافت است. اگرچه این مسئله را در عقیده داشته باشید که مهریه زوجه غیر از سهم ارثی است که به او تعلق می‌گیرد.

مطالب مرتبط :


اعسار مهریه وکیل مهریه هزینه وکیل برای اجرای مهریه
فرار از دین سوال درباره مهریه سریعترین راه گرفتن مهریه
اجرا گذاشتن مهریه