تنظیم دادخواست مطالبه خسارت

تنظیم دادخواست مطالبه خسارت

تنظیم دادخواست مطالبه خسارت یک راه برای درخواست و گرفتن خسارت در یک جرم اتفاق افتاده است، که در این مقاله از چند نکات حقوقی آریا دادیار قصد داریم به بررسی موضوعات زیر بپردازیم:

منظور از تنظیم دادخواست مطالبه خسارت چه هست؟

ضابط قضایی برای کار گوناگون که باعث لطمه به جان یا مال اشخاص دیگر باشد، مجازاتی را تعیین نموده است که به مطالبه خسارت نام گرفته است، که بر اصل ضابطه، یک وظیفه است.

در واقع می توان گفت آسیب به اشخاص به هر شکلی که باشد، مشمول ضابطه مطالبه خسارت می شود که بایست مطابق ضابطه دستور آن اجرا شود، این دستور به جهت اجرای حقیقی طبق اعاده حق شده و خواهان دستور دادخواهی خود را از طریق ضابطه اعلام کرده و حق مورد عقیده از خوانده دریافت می شود.

به طور کلی هر ضرری که وجهه مادی و یا معنوی داشته باشد، مطالبه خسارت را به خود خواهد گرفت و فرآیند قانونی آن بایست شکل گیری گردد، مسئولیت جبران خسارت تشکیل شده بایست از سوی خوانده اجرا شود و مسئولیت یا تعهد آن بر وی حاکم است، با این شروط خوانده می بایست مطالبه و حق خواهان را به فرم تمام و کمال پرداخت نماید.

بیشتر بخوانید : تنظیم دادخواست اداره کار

شایان به بیان است که آسیب می تواند شکل های مادی یا معنوی باشد و در حالت هایی که تعهد یا مسئولیتی هم به شخص واگذار شده باشد، قصور در اجرا آن ها طبق غبن و آسیب می شود که خواهان قرابت به آن تقاضا قانونی را گزارش داده و خوانده بایست نسبت به تاوان و پرداخت حق مطالبه پاسخگو باشد.

نحوه تنظیم دادخواست مطالبه خسارت چگونه است؟

خواهان فردی است که از جانب خوانده متحمل آسیب و غبن شده است، این غبن منجر به دعوای بین خواهان و خوانده می شود، در واقع مسئول یا مسبب یا مجرم دعوا را با تشکیل آسیب برای خواهان شکل داده است که بایست با راههای قانونی آن را بر طرف نمود، این روش برای عرضه دادخواست به مراجعه قضایی ، باید یک تنظیم دادخواست توسط وکیل انجام شود.

درخواستی که متقاضی در شرح دادخواست مطالبه خسارت درج می کند، بایست دلیل دعوا و مبلغ جبران خسارت را در تاریخ مورد عقیده بیان نماید، به این نکته توجه داشته باشید تقاضای الزام خوانده نیاز به پرداخت یک هزینه دارد، این هزینه افزون بر خسارت تأخیر تأدیه خواهد بود و هزینه نهایی اینگونه به هزینه های دادرسی و حق الوکاله وکیل مضاعف می شود.

تعریف مطالبه خسارت

براساس ضابطه هرکس بدون مجوز عمداً یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به  طبق ضابطه برای اشخاص تشکیل گردیده لطمه ای وارد نماید که طبق غبن مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت دراثر از عمل خود خواهد بود. در صورتیکه مسئولیت یا تعهدی به شخص سپرده شده باشد اما وی آن را اجرا نداده یا تأخیر در اجرا آن داشته باشد میتوان دعوای مطالبه خسارت مطرح نمود.

تنظیم دادخواست مطالبه خسارت

انواع خسارت قابل مطالبه

خسارات دادرسی بدین معنا است که هزینه دادرسی و حق الوکاله برای تنظیم دادخواست مطالبه خسارت و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مرتبط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل هزینه کارشناسی و مبلغی برای تحقیقات محلی و متقاضیانی که به حد خواسته دعواهای مشمول اصل خسارت، هزینه دادرسی و خسارت تأخیر تأدیه اموالی از شکایت شده توقیف کرده باشد.

خسارت محتمل الحصول

منافع ممکن الحصول منافعی هستند که مقتضی وجود آن ها حاصل شده باشد. اینچنین منافع را عرف و ضابطه در دستور موجود می داند و درصورتیکه کسی آن را تلف کند یا باعث تفویت آن شود بایست خسارت دراثر از عمل خود را جبران کند. نظیر اجرت المثل ایام بیکاری راننده شاغل تاکسی صدمه دیده تا وقت تعمیر که با توجه به بند ۲ ماده ۱۴ ضابطه آیین دادرسی کیفری جدید و قواعد تسبیب و لاضرر و مقررات ضابطه مسئولیت مدنی این قبیل منافع قابل مطالبه هستند.

بیشتر بخوانید : تنظیم دادخواست انحصار وراثت

مرجع تعیین حد خسارت

قبل از بحث در به خاص انواع خسارت و طریقه مطالبه آن ها لازم است بدانیم که محتمل است حد خسارت از طریق ضابطه یا مرجع قضائی تعیین شود در فرم تعیین حد خسارت توسط مقنن، افزایش یا کاهش آن امکان نخواهد داشت و محکمه مجبور به اصدار دستور به همان حد خواهد بود. لیکن در مواردی که حد خسارات توسط مرجع قضایی تعیین می شود این امکان وجود خواهد داشت.

نحوه تنظیم خواسته دعوا در دادخواست مطالبه خسارت

خواهان فردی است که از جانب خوانده متحمل آسیب و غبن شده است، این غبن منجر به دعوای بین خواهان و خوانده می شود، در واقع مسئول یا مسبب یا مجرم دعوا را با تشکیل آسیب برای خواهان شکل داده است که بایست با روش قانونی آن را حل و فصل نمود، این شیوه برای عرضه دادخواست به مراجعه قانونی، نیاز به شیوه تنظیم خواسته دعوا دارد. خواسته ای که خواهان در متن دادخواست مطالبه خسارت قید می کند، بایست علل دعوا و مبلغ جبران را در تاریخ مورد عقیده بیان نماید، حقیقت تقاضای الزام خوانده نیاز به پرداخت یک هزینه دارد، این هزینه افزون بر خسارت تأخیر تأدیه خواهد بود و هزینه نهایی اینگونه به هزینه های دادرسی و حق الوکاله وکیل مضاعف می شود.

بیشتر بخوانید : وکیل تنظیم قرارداد | هزینه تنظیم قرارداد توسط وکیل

جهت تنظیم دادخواست مطالبه خسارت می توانید با شماره های موجود در سایت گروه وکلای آریا دادیار تماس بگیرید و از مشاوره ما در این زمینه استفاده نماید.