استرداد سفته از کارفرما | پس گرفتن سفته از کارفرما

استرداد سفته از کارفرما | پس گرفتن سفته از کارفرما

در این مطلب قصد داریم راجب استرداد سفته از کارفرما برای شما بگوییم و چگونه می شود براحتی پس گرفتن سفته از کارفرما را با وکیل یا بدون وکیل بگیریم.

از موارد رایجی که امروزه در اکثر استخدام ها ناظر آن هستیم، گرفتن چک یا سفته سبب تضمین یا حسن اجرا کار توسط کارفرما وجود دارد. اما شوربختانه در بعضی موارد پس از پایان قرارداد بین کارگر و کارفرما، استرداد سفته یا چک توسط کارفرما اجرا نشده که این کار طبق پیدایی مشکلات گوناگونی می شود.

علم داشتن به چگونگی پس گرفتن سفته از کارفرما و نکات با اهمیت ضوابط سفته، کمک زیادی در این مورد به کارگران می کند که در این مقاله به آن می پردازیم

نحوه تنظیم سفته تضمین کار

سفته نوعی سند تجاری است که نظیر چک، سبب بدهی و پرداخت اقساط و امثال آن به کار می رود. اما در برخی مواقع نظیر: استخدام، سفته جهت تضمین و تضمین و حسن اجرا کار توسط کارفرما از شخص گرفته می شود.

همانگونه که بیان کردیم، گاهی دیده شده که پس از پایان قرارداد، کارفرما از استرداد سفته به کارگر خورداری می کند. این کار مصداق خیانت در امانت بوده و در صورتی که تنظیم سفته درست اجرا شده باشد، قابل شکوائیه و مطرح دعوی خواهد بود.

استرداد سفته توسط بعضی کارفرمایان به علت خودداری از شکوائیه احتمالی آنها نسبت به فقدان پرداخت دستمزد و یا پایین بودن حقوق آنها و پیش روگیری نکردن قانون اداره کار است.

در این حالت کارگر به علت شکوائیه خود، مورد تهدید کارفرما مبنی بر اصدار چک بی محل و مطرح شکوائیه کیفری قرار گرفته و افزون بر نگرفتن حقوق خود، مجبور به پس گرفتن شکوائیه اینگونه می شود.

از همین رو چگونگی تنظیم سفته یا چک و توجه به قانون و مقررات سفته تضمین حسن اجرا کار، تأثیر زیادی در خودداری از سوء استفاده های احتمالی توسط کارفرما خواهد داشت.

نکات قابل توجه در مورد سفته تضمین

به منظور خودداری از سوء استفاده و پیدایی مشکلات در اثر از آن، بایست خلال تنظیم سفته به موارد زیر دقت نمایید:

  • شماره سفته و مشخصات آن بایست در قرارداد بیان شود.
  • در قسمت نام گیرنده وجه، نام شخص یا شرکت مورد قرارداد نوشته شود.
  • حتما علت اصدار سفته در آن قید شود. نظیر: سبب تضمین حسن اجرا کار، سبب تضمین قرارداد و…
  • عالی است سفته بدون تاریخ و با عبارت سبب حسن اجرا کار تنظیم شود و یک کپی از آن را اینگونه برای خود تهیه کرده و نهایتاً مدیر شرکت یا کارفرما آن را امضا نماید.
  • در قرارداد اینگونه بیان شود که سفته برای تضمین و حسن اجرا کار تحویل گرفته شده است.

شکایت از کارفرما برای پس گرفتن سفته

در آغاز برای آگاهی اکثر از برخی قانون چک یا سفته تضمین کار، نکات زیر را متذکر خواهیم شد:

در ماده ۶۷۳ ضابطه مجازات اسلامی آمده است که هر کس از سفید مهر و سفید امضایی که به او سپرده شده یا به هر طریق به دست آورده است، سوء استفاده کند، به ۱ تا ۳ سال حبس محکوم خواهد شد. ( این مسئله درمورد چک یا سفته های سفید امضا اینگونه صدق میکند )

اینگونه در ماده ۶۷۴ ضابطه مجازات اسلامی آمده است که هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشته هایی از قبیل سفته، چک و نظایر آن، به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای نمایندگی یا هرکار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شود و بنا بر این بوده است که اشیای مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و فردی که آن اشیا نزد او بوده است، آنها را به غبن مالکین یا متصرفین آنها، استعمال یا تصرف و یا تلف یا مفقود کند، به ۶ ماه تا ۳ سال حبس محکوم خواهد شد.

در ماده ۱۳ ضابطه اصدار چک و احکام پنجگانه آن نیزآمده است که اگر چک سفید امضا باشد یا این نکته که چک سبب تضمین اجرا کاری یا معامله و تعهد بوده است، قید شده باشد، قابل تعقیب کیفری نخواهد بود.

نکات فوق مشخص می کند که حتما بایست در چک یا سفته علت آن شامل تضمین و حسن اجرا کار بیان شود و اینگونه با پیش روگیری تنظیم درست چک و سفته، کارفرما نمی تواند از استرداد آن خلال اتمام قرارداد یا فقدان همکاری امتناع ورزد. زیرا از عقیده ضابطه این عمل خیانت در امانت حساب شده و دستور کیفری خواهد داشت.

مراحل قانونی پس گرفتن سفته

حال با همه این توضیحات، نحوه و مراحل وصول سفته به این فرم است که اگر کارفرما سفته کارگر مبنی بر تضمین اجرا کار را پس ندهد، کارگر در آغاز بایست با ارسال اظهارنامه قانونی از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک، قطع ادامه همکاری را اعلام و با بیان شماره سفته از کارفرما بخواهد نسبت به استرداد سفته عمل نماید.

در صورتی که کارفرما همچنان نسبت به پس دادن سفته امتناع ورزد، بایست دادخواست استرداد سفته را به ماخذها قضایی تقدیم کرده و با شواهد و ادله ها کافی نظیر: رسید سفته یا دستکم دو نفر ناظر، دستور به الزام کارفرما به استرداد سفته را از دادسرا دریافت نمایید.

جهت استرداد سفته از کارفرما سوالی دارید ، می توانید با شماره های داخل سایت تماس بگیرید و با وکیل اداره کار صحبت داشته باشید.