مجازات فرار از صحنه جرم چیست؟

مجازات فرار از صحنه جرم چیست؟

همه افراد اطلاع دارند که مسئولیت پذیری در زندگی چه نقشی در رشد و بهبود کیفیت زندگی انسان ها دارد. متعهد بودن در امور محوله یا پذیرش اشتباه در کار و زندگی از اهم اصول مسئولیت پذیری محسوب می شوند. بنابراین هرگونه سهل انگاری در رسیدگی به اموری که ما به نحوی در آن دخیل یا مقصر بودیم، اهمیت خواهد داشت.

شاید برای شما اتفاق افتاده که شاهد یک صحنه تصادف در خیابان بوده و از سوی فرد خاطی با واکنش های متفاوتی روبرو شده باشید،این عکس العمل ها می تواند به صورت ترس یا اضطراب و خشم و یا به شکل فرار از محل جرم باشد.چنانچه در صحنه تصادف  که منجر به آسیب دیدگی ،یا مرگ شخص شود و فرد خاطی صحنه را ترک نماید ، جرم محسوب گشته و مجازاتی برای او در بر خواهد داشت.

انواع تصادفات

تصادفات رانندگی به دو دسته تقسیم میگردد:

  • تصادف جرحی
  • تصادف غیرجرحی

در تصادفات جرحی که در آن سرنشینان یاعابرین پیاده ،دچار آسیب‌دیدگی شوند ،هرگونه سهل انگاری و ترک نمودن صحنه، جرم محسوب گشته و مجازات فرار از جرم برای مقصر با اجرای کیفری همراه خواهد شد. در تصادفات غیر جرحی به سرنشینان یا افراد آسیبی وارد نشده و تنها به وسیله نقلیه آسیب وارد شده است.

مجازات فرار از صحنه جرم چیست؟

شدت مجازات فرار از صحنه جرم ، به میزان آسیب دیدگی می باشد.درحالت کلی ترک صحنه توسط شخص مقصر مجازات کیفری به دنبال خواهد داشت. بنابراین با توجه به میزان جراحت و صدمه دیدگی فرد مصدوم ، مجازات فرار از صحنه جرم متفاوت خواهد بود. اکنون به بررسی برخی از نکات مهم که مرتبط با این موضوع میباشد میپردازیم.

مجازات فرار در صورت آسیب دیدگی

چنانچه با یک عابر پیاده یا یک وسیله نقلیه تصادف کردید و به او آسیبی رسید، وظیفه دارید مصدوم را سریعاً به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید. براساس مفاد قانونی هر گونه نقص و اختلال جسمی، که بر اثر تصادف ایجاد گردد ، با مجازات، همراه خواهد بود . در نظر داشته باشید که لزومی ندارد این نقص یا آسیب ،به از کار افتادگی بدنی منجر شود.

فرد خطاکار باید برای جبران خسارت ، یک تا سه ماهه،حبس را تحمل نماید.چنانچه ،مصدوم تقاضای دیه داشته باشد، نمی توان از پرداخت آن خودداری کرد. البته با رضایت فرد مصدوم و شکایت نکردن از مقصر ،همه این مراحل ملغی شده و نیاز به تحمل حبس و دادن دیه نیست.

مجازات فرار از صحنه جرم چیست؟

حال به بررسی مجازات فرار از صحنه جرم، پرداخته میشود.اکنون این وضعیت را با شرایطی تصور نمایید که فرد مقصرازصحنه جرم گریخته و مصدوم را به همان حال رها کرده است. ترک محل حادثه و همراهی نکردن بیمار تا مرکز درمانی، مجازات زیادی را در پی خواهد داشت و مجازات عمومی برای این وضعیت حدود یک تا سه ماه حبس خواهد بود. در صورت ترک موقعیت ،مجازات فرار از صحنه جرم ، به بیش از دو سوم تعداد ماه مشخص شده تبدیل می گردد.

مجازات فرار در صورت ایجاد عارضه لاعلاج چیست؟

چنانچه در تصادفات رانندگی، منجر به یک حادثه سخت شود و به قطع عضو یا ایجاد بیماری یا عارضه ای لا علاج منتهی شود، شخص خاطی،محکوم به حبس از دو ماه تا یکسال می گردد. همچنین در صورت درخواست دیه از طرف مصدوم ، مقصر حتما باید به پرداخت مبلغ معلوم شده اقدام نماید.

با ترک محل حادثه ،مجازات فرار از صحنه جرم ، دو برابر می شود و شرایط سخت تر خواهد شد.

اگر مجرم ،در محل حادثه باقی نماند و کمک نکند، به بیش از دو سوم مجازات یک سال حبس محکوم می گردد.

مجازات فرار از صحنه جرم هنگام مرگ مصدوم

در تصادفات رانندگی که منتهی به مرگ مصدوم میگردد، بسیار تاسف آور است و متاسفانه در بعضی موارد عدم مسئولیت پذیری مقصر باعث می شود ، که این گونه مصدومین به جهت تاخیر در رساندن به مرکز درمانی جانش را از دست بدهد. مرگ ‌و میر غیر عمد در تصادفات رانندگی ، مجازاتی برابر با ۶ ماه تا ۳ سال حبس خواهد داشت.

اگر صحنه جرم ترک شود، به دو سوم مدت زمان مشخص شده، اضافه می گردد و در صورت درخواست دیه از سوی خانواده متوفی ، مقصر باید هزینه را پرداخت نماید.

برای کاهش مجازات فرار از صحنه جرم چه اقدامی لازم است؟

اگرفردی در صحنه تصادف مقصر شناخته شود ،مجبور به تحمل مجازات و احیاناً پرداخت دیه میشود.اگر در محل حادثه حضور داشته و حادثه دیده را برای رساندن به بیمارستان جهت درمان کمک شود ،مقدار مجازات هم کاهش پیدا میکند.

به همین خاطر مسئولین ، در اجرای قانون ،اینگونه بیان کرده‌اند ، که گریز از صحنه حادثه ، هیچگونه کمکی به شما نخواهد کرد و اوضاع را سخت تر و بدتر هم می کند.

چه زمانی افزایش مجازات صورت می گیرد؟

در برخی مواقع‌ فرد مقصر پس از وقوع تصادف، در محل حضور داشته و اقدام به کمک می‌کند، با این وجود قانون بیشترین میزان مجازات فرار ازصحنه جرم را برای او در نظر می گیرد. لیکن در صورتی این اتفاق رخ خواهد داد که فرد خاطی به موارد قانونی بی توجه بوده و با سهل انگاریش موجب وقوع تصادف شده باشد.

به عنوان مثال ،راننده ایی که در هنگام رانندگی مشروبات الکلی مصرف کرده باشد یا اتومبیل دارای نقص فنی بوده و یا رعایت نکردن سرعت مجاز و نداشتن گواهینامه و..‌. همه این موارد می‌تواند در افزایش مجازات تاثیر گذار باشد.

چگونه در برابر فرار مجرم از حق خود دفاع کنیم؟

مهمترین کار،تماس با پلیس است که پس از وقوع حادثه و اعمال مجازات فرار از صحنه جرم ،باید سریع اقدام گردد.

آنهایی که در محل حضور داشته اند، با برداشتن شماره پلاک مجرم وارائه به پلیس، میتوانددر جستجوی مجرم فراری موثر باشد.

ازموسسات حقوقی هم میتوان بعنوان یکی از شایسته ترین نهاد ها بابت کمک به افراد آسیب دیده در حادثه و دفاع از حقوق آنان استفاده نمود. موسسات حقوقی به جهت داشتن علم و قوانین و تجربه می تواند راهنما و کمک بزرگی باشند.

فرار از صحنه جرم

یکی از این موسسات حقوقی که در این خصوص، دارای تجربه و سابقه میباشد گروه وکلای آریا دادیار است.

گروه وکلای آریا دادیار از مشاورین و وکلای پایه یک دادگستری تشکیل شده است. این وکلای با تجربه، از آغاز پرونده تا پایان آن می‌توانند به مشکلات مراجعین رسیدگی و کار را با موفقیت به انجام رسانند.

شما میتوانید برای رسیدگی به پرونده های حقوقی و کیفری و…به گروه وکلای آریا دادیار مراجعه نموده و با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل کرده و مشاوره بگیرید.

عنایت داشته باشید که ایجاد خسارات جزئی و آسیب‌دیدگی وسایل نقلیه جزء مجازت فرار محسوب نمی شود. فقط بروز عارضه جسمی از جمله ،نقص عضو یا مرگ فرد مصدوم، شامل این قوانین گشته و مجازات بر اساس مفاد قانونی، بر علیه شخص خاطی اعمال می گردد .

مجازات کلی فرار از صحنه جرم چیست؟

در صورت بروز هرگونه آسیب دیدگی جسمی و حتی به صورت جزئی ، مجازات فرار از صحنه جرم صادر می گردد ، در این شرایط مقصر مجبور به تحمل بیشتر از دو سوم مجازات تعیین شده خواهد شد.

آیا جابجا کردن وسیله نقلیه در صحنه تصادف رانندگی جرم محسوب می گردد؟

هنگام تصادف، وسیله نقلیه نباید از جای اصلی خود حرکت نماید ، چنانچه جابجایی وسیله نقلیه، به منظور رساندن مصدوم به مرکز درمانی باشد،این امر جرم تلقی نمی شود.

آیا عدم توجه به اجرای قوانین در افزایش جرم تاثیر دارد؟

بله ، هرگونخ سهل انگاری در اجرای قوانین ،مانند رد شدن از چراغ قرمز یا خطوط عابر پیاده ، میتواند تاثیر گذارباشد.

آیا امکان باطل شدن گواهینامه مقصر وجود دارد؟

بله ، قانون اختیار دارد تا علاوه بر مجازات فرد خاطی ،رانندگی با وسیله نقلیه را نیز برای مدت زمان مشخصی ،ممنوع اعلام کند.