تقسیم ملک مشاع + افراز | ساخت و ساز در ملک مشاع

تقسیم ملک مشاع + افراز | ساخت و ساز در ملک مشاع

تقسیم ملک مشاع یکی از موضوعاتی است که حتما باید با کمک یک وکیل صورت بپذیرد و راجب دو موضوع ساخت و ساز در ملک مشاع مشاوره داشته باشید.

ملک مشاع به ملکی گفته می ‌شود که بین چند نفر  مشترک است و تک ‌تک افراد در تمامی ملک سهم دارند که در اصطلاح حقوقی به آن اشاعه می ‌گویند.

ساخت و ساز در ملک مشاع

در واقع منظور از اشاعه این است که هر شریکی در جز به جز ملک از سهمی برخوردار است؟ به ‌عنوان مثال تصور کنید که ۳ نفر صاحب ۱ ملک باشند به ‌نحوی‌ که ۳ دانگ آن به یک نفر و ۲ نفر بعدی هر کدام از 1.5 دانگ برخوردار هستند.

3 دانگی که از ملک به یک نفر تعلق دارد تنها 1.5 دانگ آن را می ‌توان جز به ‌جز با افراد دیگر تقسیم کرد، یعنی این‌ گونه در نظر بگیرید که زمانی فردی فوت کند تمام اموال آن بین ورثه تقسیم خواهد شد.

ساخت و ساز در ملک مشاع

هر چند  تقسیم اراضی به این صورت است که آقایان به‌ عنوان وارث دو برابر سهم در مقایسه با خانم‌ها را دارا هستند، اما تمامی اموال بین فرزندان فرد فوت‌ شده تقسیم خواهد شد. بنابراین هیچ ‌گونه حد و مرزی برای ورثه ها در نظر نمی ‌گیرند و آن‌ ها به ‌طور هم‌ زمان صاحب املاک فرد فوت‌ شده می شوند.

مدارک مورد نیاز برای طرح دعوا ملک

  • نوشتن یک دادخواست توسط وکیل دادگستری
  • همراه داشتن مدارک شناسایی
  • مدارک مربوط به مالکیت ملک که مهم ترین آن سند مالکیت

تقسیم ملک مشاع  با دشواریی ‌هایی همراه است، چرا که در این املاک هر فردی ممکن است به فروش سهام خود اقدام کند که در این شرایط افراد می ‌توانند تقاضای صدور سند مجزا دهد. یکی از اصطلاحاتی که در ملک مشاع ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد سبب اشاعه می ‌باشد که به شرکت دو یا چند نفر در یک مال گفته می ‌شود.

افراز ملک مشاع به چه صورت است

این شرکت به‌ صورت ارادی هم می ‌تواند صورت بگیرد، به‌ عنوان مثال شراکتی که از خرید و فروش اموال به دست می ‌آید و یا این‌ که دو نفر به‌ صورت اشتراکی ملکی را خریداری می ‌کنند، به معنای اشاعه می باشد.

مشاع بودن ملک یعنی این‌ که هر یک از مالکان ملک مشاع می ‌تواند نسبت بسهم خود ادعای مالکیت نمایند.

افراز بودن ملک مشاع به چه معناست

افراز ملک مشاع یعنی جدا کردن سهم مشاع شرکا از همدیگر، به ‌طور کلی تقسیم مال غیرمنقول مشاع بین شرکایی که وجود دارد نسبت ‌به سهمی که دارند افراز گفته می ‌شود.

به‌ عنوان مثال دو نفر ملکی را خریداری کرده‌ اند و یکی از آن‌ ها ۲ دانگ و دیگری ۴ دانگ از ملک را در اختیار دارد حال اگر فردی که از ۲ دانگ این ملک سهیم است بخواهد سهم خود را از زمین جدا کند سهم آن فرد از مشاع خارج می ‌شود که به آن افراز می ‌گوید.

افراز ملک مشاع به چه صورت است

به ‌طور کلی افراز به ۲ دسته افراز تراضی و افراز اجباری تقسیم می ‌شود که افراز اجباری یعنی مال با توجه به حکمی که دادگاه صادر می ‌کند بین شرکا تقسیم می‌شود و افراز تراضی همه شرکا تقسیم را به دلخواه بین خود انجام می ‌دهند.

گاهی اوقات به وسیله یک یا چند نفر از مالکین مشایی دعاوی افراز صورت می‌ گیرد که در این دعاوی باید تمامی مالکان ملک حضور داشته باشند.

پس، در تقسیم به تعدیل:

  • به هر شریک، ممکن است مساحت بیشتر یا کمتر از عین مال مشترک برسد.
  • همه شرکا از عین مال مشترک سهم می‌برند.
  • لازمه و مقدمه تقسیم به تعدیل، ارزیابی و قیمت‌گذاری مال مشاع است.

لازم به ذکر است که بگوییم در صورتی ‌که ملک مورد نظر در دفتر اسناد رسمی ثبت‌ شده باشد به‌ راحتی می‌ توان از ادارات ثبت اقدام به افراز ملک مشاع کرد، البته دقت داشته باشید این کار را تنها زمانی می ‌توان انجام داد که سند مالکیت برای افراد صادر شده باشد.

ساخت ‌و ساز در ملک مشاع

افرادی که زمینی را به‌ صورت شراکتی خریداری می‌ کنند ممکن است یکی از آن ها قصد داشته باشد ساخت‌ و ساز را در زمین مورد نظر انجام دهد.

بنابراین آن فرد اگر بدون اطلاع فرد دیگری اقدام به ساخت‌ و ساز در ملک مشاع کند شریک وی می ‌تواند با حکم قاضی اقدام به تخریب ساخت‌ و ساز کنند، البته به این نکته دقت داشته باشید که اگر تخریبی بدون حکم قاضی انجام گیرد به ‌عنوان جرم کیفری آن را در نظر می ‌گیرند.

چگونه می شود در زمینه ملک مشاع مشاوره داشته باشیم

از طرفی لازم به ذکر است که بگوییم اگر ساخت ‌و ساز به ‌صورت غیرقانونی در ملک مشاع انجام شود اخطار نامه ‌هایی برای فرد سازنده ارسال می ‌شود که در این اخطار نامه‌ ها به او دستور توقف ساخت‌ و ساز را خواهند داد، اگر فرد هیچ‌ گونه توجهی به این اخطارنامه نشان ندهد دستور تخریب سازه را برای وی صادر می ‌کنند.

مفهوم تفکیک ملک مشاع

تفکیک به ‌صورت کلی به معنی جدا کردن و بخش بخش کردن می‌ باشد و در اصطلاح حقوقی به تجزیه کردن مال غیرمنقول به قطعات کوچک ‌تر گفته می ‌شود. یعنی فردی که یک زمین ۳۰۰ متری را دارا است می ‌تواند آن را به ۳ قطعه صدمتری تقسیم کند.

در واقع اگر مالکین این زمین دو نفر باشند بعد از تفکیک هر کدام از این افراد نسبت ‌به ۳ قطعه جدید سهم خواهند داشت.

تفاوت ملک تفکیک و افراز

در تفکیک ملک حالت اشاعه هیچ ضرورتی ندارد و مالک می ‌تواند واحدها را به قسمت ‌های قابل تفکیکی تقسیم ‌بندی کنند، اما در افراز باید حتما حالت اشاعه وجود داشته باشد یعنی زمین در مالکیت بیش ‌از ۱ نفر باشد.

 در تفکیک ملک هیچ توجهی به سهم مالکان در کل شش ‌دانگ سهم نمی ‌شود، چرا که بعد از تنظیم تقسیم نامه با توجه به رعایت حقوق هر فرد دو نفری که مالک زمین هستند م ی‌توانند با توجه به توافقی که انجام داده اند  هر یک مقداری از سهم را در اختیار داشته باشند، اما در افراز حتما باید به مقدار مساوی ملک بین مالکین تقسیم شود.

نحوه صحبت در مورد تقسیم ملک مشاع

از دیگر تفاوت‌های افراز ملک مشاع و تفکیک می ‌توان این ‌مورد را نام برد که افراز تقسیم ملک با تعیین سهم مالکان انجام خواهد شد و هر فرد و هر مالکی نسبت ‌به قطعات مختلف سهم دارد، اما در تفکیک فقط تقسیم ملک صورت می‌ گیرد، بنابراین مالک می‌ تواند ملک خود را با توجه به مقرراتی که هنگام تفکیک وجود دارد تقسیم‌ بندی کند.

دقت داشته باشید که سن مالکان در تفکیک ملک اصلاً لحاظ نخواهد شد و اگر فردی هنگام تقسیم ملک در دادگاه حضور نداشته باشد خود دادگاه می ‌تواند با توجه به قوانین و مقرراتی که وجود دارد ملک را تقسیم کند.

سخن پایانی

اگر شما میخواهید، راجب تقسیم ملک مشاع مشاوره داشته باشید بدون شک گروه وکلای آریا دادیار بهترین گزینه در این زمینه است و در صورت تمایل می توانید پرونده خود را به تیم مجرب ما بدهید.