آموزش تنظیم دادخواست و لایحه نویسی

آموزش تنظیم دادخواست و لایحه نویسی

همانطور که میدانیم تنظیم دادخواست در طرح دعاوی مدنی حقوقی ) نقش مهمی را ایفا میکند چنانکه مراجع قضایی تا زمانی که دادخواست مطرح نشده حق رسیدگی به دعوی را ندارد به عبارتی شروع رسیدگی محتاج به تنظیم و تقدیم دادخواست می باشد.

نکاتی در مورد دادخواست

اما ذکر این نکته ضروری است چنانچه دادخواست یا جامع شرایط آن تقدیم دادگاه شد از این پس دادگاه تکلیف دارد که به دعوی رسیدگی کند ( م ۳ قانون آ.د.م و در صورت عدم رسیدگی مستنکف از احقاق حق شناخته می شود و موجب تعقیب کیفری قانونی می شود. دادخواست منحصر به دادگاههای عمومی بدوی برای شروع دعوی نبوده و به صورت مختلف در زمانهای متفاوت در طول جریان دادرسی در قانون پیش بینی نشده اعتراض به حکم غیابی – تجدید نظر خواهی حقوقی و همچنین فرجام خواهی، اعاده دادرسی و محتاج تقویم دادخواست میباشد و به طور اجمال میتوان گفت که دادخواست از جمله بهترین اوراق قضایی میباشد به همین خاطر قانونگذار در تنظیم دادخواست حساسیت ویژه ای را در نظر گرفته و قوعد آمرانه ای را در این خصوص به نحوه تنظیم دادخواست اختصاص داده است.

تنظیم دادخواست

تنظیم دادخواست عبارت است از برگهای چایی مخصوصی که از طرف وزارت دادگستری تهیه میشود که با در نظر گرفتن شرایط قانونی برای طرح دعوی و شروع به رسیدگی تنظیم و تقدیم دادگاه میشود و درخواستی است و درخواست و رابطه آن با دادخواست

در برخی از مواد قانون آدم از جمله موارد ۱۰۸ و ۱۴۹ و ۱۷۸ و بسیاری از موارد قانون امور حسبی به درخواست اشاره شده و ضرورتی است درخواست توضیح داده شده با دادخواست مقایسه شود .

بند اول: درخواست

درخواست عبارت است از تقاضایی که از مرجع قضایی میشود و معنای کلی و عام را در بر دارد و به نظر میرسد محدودیتی برای آن نباشد و علی الاصول درخواست متضمن تفعی برای درخواست کننده می باشد. در قسمت تأمین خواسته: قانونگذار تقاضای مربوطه به تأمین را با کلمۀ درخواست به کار برده و همچنین در بسیاری از موارد دیگر قانون تقاضای اصحاب دعوی را با کلمۀ درخواست عنوان نموده است با این ترتیب نمی توان قواعد و ویژگیهای خاصی را برای درخواست قائل شد واگر بخواهیم به طور کلی تعریقی را به آن اختصاص دهیم می توان آن را تقاضایی از مرجع قضایی نسبت به انجام امری یا منع از انجام امری داشت و هیچ قالب و شکل خاصی برای آن پیش بینی نشده است .

بند دوم رابطه درخواست با دادخواست

همانطور که دیدیم درخواست یعنی تقاضایی از دادگاه بدون شرایط و قیود در حالیکه دادخواست اقامه دعوی در دادگاه است و شرایط و خصوصیات بسیار دقیق و جزئی را دارد که از جانب خواهان دعوی باید رعایت گردد و بنابراین چنانچه کسی دادخواست را در قالب درخواست به دادگاه بدهد دادگاه نمی تواند به این ترتیب اثر دهد و مناط رسیدگی را در درخواست قرار دهد و همانطور که نمیتوان دادخواست را به طور ساده درخواست تقدیم دانست درخواست را هم لازم نیست که با خصوصیات دادخواست شکل دهیم.

اگر چه چنین درخواستی را جوامع قضایی می پذیرند، اما زحمت بیهوده ای را درخواست دهنده تحمل میکند چنانچه شعب دیوان عالی کشور به شماره - ۲۶/۷/۲۵ می گوید درخواست صدور حکیم بطلان رأی داور احتیاج به تقدیم دادخواست دارای شرایط قانونی نمی باشد.

بند سوم درخواستهای قانونی مندرج در ق.آ.د.م.

از جمله درخواستهای قانونگذار در ق.آ.د.م ذکر نموده عبارتند از قرار تأمین خواسته ماده (۱۰۸) و...) قرار تأمین دلیل م ۱۴۹ ... قرار دستور موقت (م ۳۱۰ و برخی از موارد قانون امور حسبی ملاحظه نکات هیچ یک از درخواستهای تأمین دلیل، دستور موقت تأمین خواسته، مسلزم تقدیم خواسته نیست و متقاضی می تواند تقاضا را طی نوشته عادی تسلیم دادگاه کند، لیکن روند معمول و جاری در قرارهای تأمین خواسته و دستور موقت تنظیم و تسلیم درخواست در برگ موسوم به دادخواست است .

درخواست را میتوان قبل از اقامه دعوی ماهیتی یا در جریان آن و حتی پس از صدور حکم به دادگاه تقدیم کرد علی القاعده با صدور حکم محکوم میتواند اجرای موقت رأی دادگاه را بخواهد و ضرورتی به درخواست صدور تأمین خواسته نیست. درخواست فوق درخواست و دادخواست در امر حقوقی آن است که درخواست کننده در موارد غیر ماهیتی صدور یکی از قرار دادها را مورد ادعا و مطالبه قرار داده درخواست رسیدگی ماهیتی دارد مانند درخواست رسیدگی به اعاده دادرسی غیر ماهیتی (درخواست علی الاصول مستلزم تعیین وقت نیست مگر در بعضی موارد که قانونگذار معین نموده است مانند م ۱۸۷ ق.آ.د.م. درخواست سازش .

برای رسیدگی به درخواست دادگاه طرفین را احضار مینماید و در صورتی که احضار منافی با فوریت باشد دادرسی میتواند بدون احضار طرف دستور موقت صادر نماید .

نوشتن لایحه

همانگونه که مستحضر هستید نوشتن این مطرح ضابطه همان قدر که می تواند تاثیر مثبتی بر نتیجه حکم دادگاه دادسرا داشته باشد همان قدر هم می تواند تاثیر منفی بر نتیجه حکم دادگاه پرونده، در فرم به خوبی تنظیم نشدن لایحه بگذارد. لذا اگر نوشتن لایحه را تنها راهی برای دفاع از خود می دانید پیشنهاد می کنیم حتما، حتما قبل از هر اقدامی با یک وکیل ماهر در نوشتن لایحه مشورتی داشته باشید تا هزینه و وقتی که برای نوشتن لایحه به کار می برید به علت بی تجربگی به هدر نرود.