تایید اخذ به شفعه و شرایط آن

تایید اخذ به شفعه و شرایط آن

تایید اخذ به شفعه : اگر دو نفر در مالکیت ملکی با یکدیگر شریک باشند. و یکی از شرکا سهم خود را به شخص ثالثی بفروشد شریک دیگر می‌تواند قیمتی را که مشتری به فروشنده پرداخت کرده است. به مشتری پرداخت نموده و سهم خریداری شده را به تملک خود در آورد.

چنین حالتی را در اصطلاح حقوقی اخذ به شفعه و صاحب این حق را شفیع می‌نامند.

شرایط تایید اخذ به شفعه

شفیع می‌تواند از طریق اظهارنامه رسمی مراتب اخذ به شفعه را به خریدار و فروشنده اعلام و ثمن قرارداد را به خریدار پرداخت نماید.

در صورت عدم امکان تحویل وجه به خریدار و یا خودداری خریدار از دریافت وجه ، شفیع می‌تواند وجه را به حساب معرفی شده از سوی دادگاه واریز کند.

پس از آنکه اخذ به شفعه با دادن اظهارنامه و پرداخت قیمت معامله انجام شد شفیع می‌تواند جهت استحکام حقوقی مالکیت خود و برطرف شدن هر گونه شک و شبهه و مدعی احتمالی دادخواست تایید اخذ به شفعه را تقدیم دادگاه نماید.

خواهان می‌تواند ضمن دادخواست مذکور خواسته‌هایی همچون الزام به تنظیم سند رسمی و یا الزام به تحویل ملک را نیز مطرح نماید.

نکات مهم تایید اخذ به شفعه

شریکی که اخذ به شفعه انجام می‌دهد خواهان است. و باید به طرفیت خریدار و شریک( فروشنده )اقامه دعوا کند. خواهان باید در دادگاهی اقامه دعوا کند که ملک در محدوده آن واقع شده است.

اخذ به شفعه را خود خواهان انجام می‌دهد و با تادیه ثمن معامله تملک خود را به طرف مقابل اعلام می‌ نماید.

بعد از آن که محکمه اخذ به شفعه را تایید نمود و حکم قطعی گردید. دیگر هیچگونه اعتراضی پذیرفته نخواهد شد و از آنجایی که این رای فقط جنبه اعلامی دارد لذا اجراییه صادر نمی‌شود.

نکته 1 :

در اخذ به شفعه شرکا حتماً باید دو نفر باشند اگر شرکا بیش از ۲ نفر هستند امکان اخذ به شفعه وجود ندارد. حق اخذ به شفعه در صورت فوت صاحب حق شفیع به ورثه او منتقل می شود البته همه ورثه متفقاً باید این حق را اعمال کنند .

نکته 2 :

چنانچه شریک بخشی از ملک خود را بفروشد باز هم شریک دیگر نسبت به همان بخش حق شفعه دارد.

اگر دو نفر در یک واحد آپارتمانی با یکدیگر شریک باشند حق شفعه ایجاد نمی‌شود. بنابراین اگر یکی از شرکای واحد آپارتمانی سهمش را بفروشد شریک دیگر حق شفعه ندارد زیرا شراکت دو نفر صرفاً در بنا و اعیان ملک است و در زمینی که آپارتمان بر روی آن ساخته شده تعداد شرکا بیش از دو نفر است.

اگر دو نفر در کل یک ساختمان عرصه و اعیان شراکت داشته باشند. در صورتی که یکی از شرکا تمام و یا بخشی از سهم خود را بفروشد برای شریک دیگر حق شفعه ایجاد می شود .

همچنین اگر دو ملک مستقل در کوچه بن بستی قرار گرفته باشند. فروش یکی از املاک باعث ایجاد حق شفعه برای دیگری است.

حق اخذ به شفعه فقط مربوط به ملاک است به علاوه تنها در مورد انتقال از طریق بیع ایجاد می‌شود.

در انتقال ملک به وسیله عقد صلح و معاوضه و غیره چنین حقی حاصل نمی شود. اقاله یا فسخ شدن قرارداد ابتدایی بعد از اخذ به شفعه اثری ندارد.

نکته 3 :

اعمال حق شفعه پس از اطلاع فوری است و شریکی که خواستار اعمال حق است باید قیمتی را که مشتری پرداخت کرده است به او بدهد. حق شفعه در خصوص اعیان و حق سرقفلی و حق کسب و پیشه مصداق ندارد و قابل اعمال نیست.

با توجه به نکات فوق و حساسیت این موضوع بهتر است که افراد هر زمان قصد انجام هرگونه معامله ای را دارند. ابتدا با وکیل و مشاور حقوقی مشورت انجام داده و پس از کسب اطلاعات کارآمد نسبت به انجام قرارداد اقدام نمایند.

در صورت نیاز به دریافت مشاوره‌ حقوقی و اعطای وکالت می توانید از طریق راه های ارتباطی با گروه وکلای آریا دادیار تماس حاصل فرمایید.