شکایت از کارفرما بدون قرارداد | شکایت کارگر بدون قرارداد

شکایت از کارفرما بدون قرارداد | شکایت کارگر بدون قرارداد

شکایت از کارفرما بدون قرارداد یکی از موضوعاتی است که خیلی از مردم درباره آن سوال دارند که در این مقاله به صورت کامل توضیح می دهیم که چگونه شکایت کارگر بدون قرارداد امکان پذیر است و چه مراحلی دارد.

شکایت از کارفرما بدون قرارداد

در یک کلام شخص کارگر می تواند بدون قرارداد از کارفرما شکایت کند و نیاز به مدارکی مانند لیست بیمه یا پرینت حساب برای شخص کارگر کافی می باشد که در اداره کار شکایت خود را مطرح کند. کارگر، حتی در صورت عدم عقد قرارداد با کارفرما، می تواند شکایت خود را در مورد کارفرما به مراجع ذی صلاح ارائه دهد. این امر به این معنی نیست که عدم وجود قرارداد از سوی کارفرما باعث نقض حقوق کارگر می شود، بلکه وجود قرارداد اهرمی حمایتی است که به کارفرما و کارگر این امکان را می دهد تا از حقوق خود دفاع کنند. بدین ترتیب شکایت از کارفرما بدون قرارداد هم امکان پذیر است.

نحوه احراز برای رابطه کارگر و کارفرمایی

قانون کار وظیفه کارفرما را به شکل کامل تشریح کرده است که طبق قانون کار ، کارفرما ملزم است طبق قانون موجود، تمامی حقوق کارگر را از جمله حقوق ماهانه ، عیدی، پاداش، مرخصی، حق اولاد، حق مسکن و سایر حقوق مربوطه را به موقع و به صورت کامل پرداخت کند. در صورتی که کارفرما به تعهدات خود در ادای حقوق کارگر تعلل کند، کارگر حق دارد با مراجعه به اداره کار محل، درخصوص عدم دریافت هر نوع حقی که معطل شده است، شکایت کند. این اقدام در راستای حفظ حقوق کارگران و اجرای قوانین کار می باشد.

شکایت از کارفرما بدون قرارداد

مدارک لازم برای شکایت کارگر بدون قرارداد

  1. هر سندی که نشان دهد شما در آنجا کار می کنید.
  2. داشتن لیست حقوق یا پرینت حساب برای اثبات
  3. سابقه بیمه رد شده از طرف کارفرما
  4. داشتن کارت تردد در صورت موجود بودن
  5. برگه مرخصی نیز جزوء اسناد محسوب می شود.

روند رسیدگی در اداره کار

  • شکایت کارگر در سامانه جامع اداره کار[1]
  • ارسال ابلاغیه به کارفرما توسط اداره کار
  • در صورت درست بودن آدرس وقت جلسه رسیدگی تعیین می شود
  • خود کارگر و کارفرما یا نماینده قاونی آنها در جلسه حاضر می شوند.
  • باید دو طرف مدارک خود را بارگذاری کنند تا کارشناس بررسی کند.
  • در صورت عدم قبولی رای صادره دو طرف امکان تجدید نظر دارند.
  • اگر رای صادر شده در حل اختلاف نیز قابل قبول نبود امکان شکایت در دیوان عدالت اداری [2] دارید.

چرا کارفرما بدون قرارداد استخدام می کند

با توجه به تعداد زیاد فارغ التحصیلان در رشته های مختلف و کمبود بازار کار در شرایط فعلی، ممکن است امکان استخدام و عقد قرارداد با تعداد زیادی از افراد محدود شده باشد. همچنین، برخی از کارفرمایان ممکن است عدم عقد قرارداد را به عنوان یک فرصت ببینند تا بتوانند به هر شرایطی و در هر زمانی همکاری را قطع کنند، بدون اینکه قانوناً مسئولیتی در قبال آن داشته باشند. اما، این ادعا نیست که احراز رابطه کارگری و کارفرمایی تنها با قرارداد اثبات شود، زیرا ادعای کارگر، وجود مدارک و مستندات می تواند اثباتی بر ادعای کارگر باشد.

نحوه شکایت از کارفرما بدون قرارداد

اگر شما حق و حقوق خود را نگرفته اید و میخواهید از کارفرما خود شکایت کنید باید این را بدانید که نیازی به قرارداد نیست و شما حتی با پرینت بانکی و بیمه رد شده می توانید شکایت از کارفرما را مطرح کنید.

معمولا کارفرما قراردادی که می نویسد در یک نسخه تهیه می کند و پیش خود نگه می دارد و خیلی فکر می کنند شکایت از کارفرما بدون قرارداد امکان پذیر نیست که کاملا یک فکر اشتباه است.

طبعات نبود قرارداد برای کارفرما

عدم بستن قرارداد می تواند احتمال اینکه باخت کارفرما در دعواهای مالی و حقوقی بین کارگر و کارفرما را برای کارفرما زیاد کند و منجر به عواقب جبران ناپذیر مالی و حقوقی برای کارفرما شود. عدم نبستن قرارداد کارفرما ، تاریخ شروع کار و پایان آن اصلا مشخص نیست و طبق قانون قرارداد به صورت دائمی می شود و این به ضرر کارفرما است . دومین مشکلی که دارد میزان حقوق مشخص نیست و کارگر می تواند برای کم پرداخت کردن حقوق نیز از کارفرما خود شکایت کند که برای آن سخت است.

در قرارداد، تمام جزئیات از جمله شروط همکاری، تاریخ ها، پرداختی ها و سایر موارد مشخص و ذکر می شود. وجود قرارداد، احتمال ادعاهای مالی و شکایت توسط کارگر از کارفرما را کاهش می دهد، زیرا توافقات و تعهدات هر دو طرف در آن صورت خاص ثبت و مشخص می شوند. این قرارداد به هر دو طرف اطمینان و امانت حقوقی می دهد و احتمال بروز ابهامات و اختلافات را کاهش می دهد.

شکایت کارگر بودن قرارداد

ماده قانون های مربوط به شکایت از کارفرما بدون قرارداد

عدم وجود قرارداد کار به معنی پایمال شدن حقوق کارگر نیست، بلکه به معنای احراز رابطه کارگری میان کارگر و کارفرما می باشد. قانون کار و تبصره ۲ ماده ۷ [3] آن، به وضوح ذکر می کند که قرارداد کار نیازی به صورت کتبی ندارد و می تواند به شکل شفاهی برقرار شود. در حقیقت، قرارداد کار ممکن است براساس اقرار کارفرما، شهادت کارگران دیگر یا کارمندان، و همچنین فیش های بانکی که نشان دهنده پرداخت ها از سوی کارفرما است، به عنوان مدارکی مورد قبول برای احراز رابطه کارگری بین کارگر و کارفرما محسوب شوند.

به طور کلی، در صورت عدم وجود قرارداد کار کتبی، مدارک و شواهدی مانند اقرار کارفرما، شهادت کارگران دیگر یا کارمندان، و فیش های بانکی می توانند به عنوان دلیلی معتبر و اثباتی برای رابطه کارگری میان کارگر و کارفرما استفاده شوند. این مدارک به عنوان سند احرازیه برای نشان دادن وجود و مشخصیت رابطه کاری و حقوق کارگر در مواردی که قرارداد کار کتبی وجود ندارد، مورد قبول قرار می گیرند.

چه مواردی در قرارداد کار باید نوشته شود؟

طبق ماده 10 قانون کار باید تمامی موارد زیر در قرارداد کار مشخص شده باشد که عبارتند از :

  • نوع کاری که شخص کارگر یا کارمند باید انجام بدهد
  • حقوق شخص کارگر
  • باید ساعات کاری ، مرخصی ها و روزهای تعطیل مشخص شود.
  • مشخص شدن آدرس دقیق محل کار
  • تاریخ شروع کار و پایان کار
  • تعیین پاره وقت بودن یا تمام وقت بودن کار
  • مواردی که با توافق دو طرفین باشد.
  • و....

در صورتی که کارفرما به وظایف خود عمل نکند، کارگر می تواند از او شکایت کند که می تواند واسه حقوق، بیمه ، مرخصی یا هر چیز دیگری می باشد که کارفرما از پرداخت آنها امتناع کرده است. به همین دلیل شکایت از کارفرما بدون قرارداد امکان پذیر است.

نقش وکیل اداره کار

وکیل اداره کار به شما کمک می کند تا به حق و حقوق خود برسید و به دلیل تجربه ای که دارد شما می توانید بهترین نتیجه را با وکیل اداره کار بگیرید و در صورتی که برایتان سخت است هزینه وکیل بگیرید بهترین کار برای شما داشتن مشاوره با وکیل اداره کار برای شکایت از کارفرما بدون قرارداد است.

سخن پایانی

در صورت احراز رابطه کاری بین کارگر و کارفرما و بررسی شکایت از کارفرما بدون قرارداد ، کارگر دارای حق است که شکایت خود را درباره کارفرما بدون وجود قرارداد به مراجع مربوطه تسلیم کند. کارگر می تواند با مراجعه به اداره کار محل، شکایت خود را به هیئت تشخیص ارائه دهد. هیئت تشخیص با بررسی سند ها و مدارک موجود یا اعزام بازرس کار به محل، صحت و سقم ادعای کارگر را بررسی می کند.

پس از احراز رابطه کاری میان کارگر و کارفرما و بررسی شکایت کارگر در مورد تخلف کارفرما، هیئت تشخیص اقدام به صدور رای می کند. این رای ممکن است شامل تأیید تخلف کارفرما، تعیین جریمه ها یا توصیه های لازم به کارفرما باشد. هدف این اقدامات، حفظ حقوق کارگر و اجرای قوانین کار است.


منابع :

1- سامانه جامع اداره کار

2- دیوان عدالت داری

3- تکلیف تبصره 2 ماده 7 را مشخص کنید! - ایسنا