پرسش و پاسخ حقوقی چک

پرسش و پاسخ حقوقی چک

پرسش و پاسخ حقوقی چک یکی از موضوعات پر بحث است که شما می توانید تمامی سوالات خود را به صورت تخصصی از متخصص چک بپرسد و کمترین زمان پاسخ خود را دریافت کنید.

چک به عنوان یک سند تجاری برای دارنده،این حق را ایجاد می کند که بتواند از راههای حقوقی،کیفری و اجرای ثبت در جهت وصول به طلب خود،بویژه علیه صادرکننده اقدام نماید.دارنده چک برای طرح دعوای حقوقی علیه مسئولین این سند تجاری وظایف عدیده ای را بر عهده دارد.عدم انجام این تکالیف سبب سقوط حق مراجعه دارنده به تمام یا برخی از مسئولین چک خواهد شد.این تکالیف را می توان به تکلیف مطالبه در مهلت های معین،تکلیف به اعتراض در مهلت قانونی و تکلیف به طرح دعوی در زمان های مندرج در قانون نام برد.

سئوالات حقوقی پیرامون ضامن صدور چک

پیرامون امکان دخالت ضامن در چک اختلاف نظر وجود دارد و برخی از حقوقدانان بیان می دارند که به جهت ماهیت چک،امکان مداخله ضامن در این سند وجود ندارد.لیکن در عمل می توان دخالت ضامن را در چک ملاحظه کرد و مسئولیت ضامن را تابع مسئولیت مضمون عنه خود طبق ماده 249ق.ت. برشمرد.

شرایط شکلی و ماهوی صدور چک

چنانچه هریک از شرایط شکلی و ماهوی در صدور چک و این سند تجاری رعایت نشده باشد این امر می تواند موجبات ایراد و دفاع را از جانب خوانده علیه خواهان فراهم آورد.

دعاوی حقوقی چک

دعاوی حقوقی مختلفی را می توان در خصوص چک مطرح نمود که در عمل و رویه قضایی به دو دعوای مطالبه وجه مندرج در چک به انضمام خسارتهای قانونی و دعوای ابطال و استرداد چک بیشتر از سایر دعاوی پرداخته شده است. مبنای دعاوی مربوط به ابطال چک،ابطال ظهرنویسی و ابطال ضمانت علی الاصول فقدان شرایط ماهوی چک،وجود قصد و رضا و اهلیت در شخص امضاءکننده است،بنابراین اگر خواهان دعاوی ابطال،بتواند ثابت کند که در هنگام امضاء،اهلیت نداشته و یا در امضاء اکراه یا اجبار شده است، می تواند در این دعاوی پیروز گردد.از جمله دعاوی شایع دیگر در چک، دعوی استرداد چک می باشد که ممکن است

قوانین حقوقی چک بلا محل یا بی اعتبار

بر مبنای ابطال و بی اعتباری چک به جهات فقدان شرایط ماهوی،ابطال و بی اعتباری تعهد منشأ در روابط بلافصل،فسخ،انفساخ و سقوط تعهدات روی دهد.

رایجترین سئوالات حقوقی چک

در این مقاله آموزشی سعی داریم تا شما را با ماهیت کلی چک و قوانین حقوقی آن آشنا کنیم و جوابهای کلی به رایج ترین و متداول ترین سئوالات حقوقی چک ارائه دهیم . تا اگر شما هم با مشکل صدور چک یا دریافت چک بلامحل مواجه هستید بتوانید برای پیگیری حقوقی آن سریعترین راه را انتخاب کنید.

سئوالات اصلی پیرامون چک و قوانین حقوقی چک عبارتند از :

1- ماهیت حقوقی چک چیست؟

2- تفاوت چکهای اصداری از بانکها با موسسات مالی و اعتباری از جهت نحوه اقامه دعوی چیست؟

3- چه دعاوی حقوقی را می توان نسبت به چک به عنوان یک سند تجاری مطرح کرد؟

4- آیا امکان دخالت ضامن در چک وجود دارد؟

5- مسئولینی که در چک مورد مراجعه قرار می گیرند در برابر دارنده چک از چه ایراداتی می توانند استفاده کنند؟

6- شرایط اقامه دعاوی ابطال چک،ظهرنویسی و ضمانت چه می باشد؟

7- چه مبانی می توانند در دعوی استرداد چک به عنوان سبب دعوی قرار گیرند؟

انواع چکهاي تعريف شده در قانون

ماده 382 ق.ت. در بيان انواع چک آنرا به چکهاي در وجه حامل يا شخص معين يا به حواله‌كرد تقسيم كرده است.به موجب ماده 1 قانون صدور چک انواع چک عبارتند از: 1- چک عادي 2- چک تأييد شده  3- چک تضمين شده  4- چک مسافرتي.

چک در وجه حامل

چک وقتي در وجه حامل است كه در قسمت گيرنده‌ي وجه چک اصطلاح «حامل» نوشته شده باشد. حامل يعني هر كسي كه چک را به بانک محال‌عليه ارائه دهد مي‌تواند وجه آنرا مطالبه كند.

چک در وجه شخص معين

چک وقتي در وجه شخص معين است كه در قسمت گيرنده‌ي وجه،‌نام شخص معيني نوشته شده باشد. مقصود شخصي كه چک را در وجه شخص معين صادر مي‌كند اين است كه شخص تعيين شده (دارنده چک) آنرا با ظهرنويسي به ديگري واگذار نكند، بلكه خودش براي وصول آن اقدام كند. ممكن است صادركننده چک آنرا در وجه خود صادر كند.

چک به حواله كرد

وقتي در قسمت گيرنده وجه چک اصطلاح «به حواله كرد آقاي…» قيد مي‌شود چک به حواله كرد بوده و شخصي كه در متن چک تعيين شده مي‌تواند شخصاً وجه آنرا وصول كند و يا چک را از طريق ظهرنويسي به ديگري حواله (انتقال) دهد.

چک تأئيد شده

تأييد چک ممكن است بر روي هر چکي نوشته شود و بانکي كه صادركننده چک در آنجا حساب دارد موظف است موجود بودن محل چک را روي چک تأييد كند.بعد از تأديه موجودي چک،‌بانک مبلغ چک را در حساب صادركننده چک مسدود مي‌كند و تا زمانيكه چک قابل ارائه و وصول به بانک است، موظف است مبلغ آنرا مسدود نگاه دارد. زيرا بعد از تأييد چک بانک مسئول پرداخت آن است و مثل براتي است كه براتگيري در روي آن قبولي نوشته باشد و به اين طريق صادركننده پولي در اختيار خواهد داشت كه هر كس قبول خواهد كرد. چک تأييد شده مانند چکهاي عادي ممكن است در وجه حامل باشد يا در وجه شخص معين.

چک تضمين شده

از مفاد قانون مزبور چنين مستفاد مي‌‌شود كه چک تضمين شده همان چک تأييد شده باشد، يعني چک بايد از طرف صاحب حساب صادر شود و بانک پرداخت وجه آنرا تضمين كند. چک تضمين شده ممكن است مانند چکهاي عادي در وجه حامل يا در وجه مشخص معين صادر شود.

در حال حاضر كليه‌ي بانکهاي كشور- يا شعب آنها در خارج از كشور- مجاز به صدور چک تضمين شده مي‌باشند، چک تضمين شده بين مردم مشهور به چک رمزدار مي‌باشد.

چک مسافرتي

در اين نوع چک بانک صادركننده چک متعهد پرداخت وجه آن است ولي دارنده چک بايد امضاء خود را در حضور بانک پرداخت‌‌كننده در ذيل چک قيد نمايد تا بانک بتواند اين امضاء را با امضاي اول كه در موقع دريافت چک بر روي سند نوشته شده است تطبيق دهد تا وجه آن قابل وصول باشد.

جهت پرسش و پاسخ حقوقی چک می توانید با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و جهت مشاوره حقوقی رایگان داخلی متخصصان چک که همگی وکیل هستند را بگیرید.