بذل مهریه در طلاق توافقی

بذل مهریه در طلاق توافقی

در این مقاله قصد داریم راجب بذل مهریه در طلاق توافقی برای شما بگوییم که توسط وکیل خانواده گروه وکلای آریا دادیار تنظیم و نوشته شده است.

ممکن است زوج و زنی که در پیوند دائم هستند بنا به دلایلی تصمیم به جدایی بگیرند. در این فرم می توانند با طلاق توافقی از یکدیگر جدا شوند. یکی از با اهمیت ترین مسائلی که دوجانب بایست پیش از طلاق درمورد آن تصمیم بگیرند و توافق کنند، مساله مهریه است.

به طور کلی به هنگام اتفاق پیوند، زوجه مالک تمام مهریه است و هر وقت که بخواهد می تواند مهریه خود را از زوج طلب کند و آن را هر طور که مایل است خرج کند. در برخی شروط محتمل است زوجه مهریه اش را ببخشد. زوجه به اشکال گوناگون می تواند از مهریه خود بگذرد. بخشیدن مهریه می تواند به شکل اقرار زوجه به دریافت مهریه، ابراء مهریه توسط او، صلح مهریه در عوض چیزی، هبه کردن مهریه و یا از طریق بذل مهریه باشد.

بذل مهریه چه هست؟

محتمل است زنی مهریه خود را برای طلاق ببخشد. بذل مهر در طلاقهای خلع و مبارات صورت میگیرد، خُلع و مُبارات دو نوع طلاق توافقی هستند که در آن زوجه با واگذاری مالی به شوهر از وی طلاق می‌گیرد.

اگرچه زوجه قادر است بعد از طلاق توافقی تا هنگامی که در عده طلاق است طلب مهریه کند. به عبارت دیگر مهریه ای را که بخشیده است طلب کند. منتها در این فرم، طلاق از حالت بائن به رجعی تبدیل می شود و این امکان برای زوج فراهم می شود تا در فرم تمایل، در وقت عده دوباره به همسر خود رجوع کند.

بذل مهریه استحقاقی

بر اصل ماده 1082 ضابطه مدنی به هنگام اتفاق پیوند نکاح زوجه مالک تمام مهر خود می شود تا اینکه اگر بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد زوجه می تواند تمام مهریه را مطالبه کند و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. مفاد این ماده ناظر به موردی است که مهرالمسمی عین معین باشد و ارتباطی به سایر انواع مهر نظیر مهرالمثل یا مهرالمتعه ندارد.

ضابطه مدنی در ماده 1092 بیان می کند که در خلال طلاق اگر نزدیکی اجرا نشده باشد زوجه مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا به او داده باشد می تواند آن را پس بگیرد. دستور این ماده در مورد استحقاق زوجه به نصف مهر است که از آثار طلاق قبل از اتفاق نزدیکی است و تعارضی با ماده 1082 ندارد.

دادخواست بذل مهریه از طرف زوج

لذا  اگر قبل از اینکه زوجه و شوهر نزدیکی داشته باشند کار به طلاق برسد و زوجه بخواهد مهریه را در برابر طلاق بذل کند، تنها نصف مهریه به او تعلق می گیرد.

نکته با اهمیت در این مورد این است که در اینگونه حالتی حتما بایست نوشته شود که زوجه مهریه استحقاقی را در برابر طلاق خلع بذل نمود. در غیر این فرم اگر نوشته شود که زوجه تمام مهریه مندرج در عقدنامه را بذل می کند در حالی که باکره باشد و ارتباط زناشویی برقرار نشده باشد، بعد از اتفاق طلاق، زوج می تواند در دادخواستی ما بذل طلاق و نصف مهریه را مطالبه  کند.

یکی از اصلی ترین نتایج مالی پیوند دائم، مهریه است. علیرغم این که تعیین مهریه از شروط صحیح بودن پیوند دائم نیست، اما امروزه در فرهنگ ما در خلال خواندن خطبه پیوند، مهریه تعیین می‌شود.

براساس ماده ۱۰۸۲ ضابطه مدنی ایران، زمانی که پیوند بین زوجین برقرار می‌گردد، زوجه مالک مهریه می‌شود و می‌تواند هر شیوه دخل و تصرف در آن اجرا دهد. براین اصل مهریه یک هبه بدون معوض است و زوجه هر وقت که بخواهد می‌تواند آن را مطالبه کند و شروطی از جمله فقدان تمکین، خیانت و یا مطرح یا تنظیم دادخواست طلاق در مطالبه مهریه اصلا شیوه تاثیری ندارد.

بسیاری از مردان به وکیل خانواده، وکیل طلاق یا وکیل مهریه مراجعه می‌کنند و به سبب فقدان تمکین یا خیانت همسرشان درخواست مشاوره دارند با این مضمون که چطور می‌توانیم مهریه همسر خود را پرداخت نکنیم؟ جواب این پرسش این است که مهریه تحت هر شروطی به زوجه تعلق می‌گیرد مگر آن که نکاح فسخ یا باطل گردد و یا خود زوجه مهریه خود را بذل یا ابراء نماید.

شروط بخشیدن مهریه

در مورد بذل مهریه در طلاق توافقی 2 نظر گوناگون وجود دارد که این 2 نظر متفاوت از نحوه نگرش به مهریه برمی‌آید. گروهی از حقوقدانان، مهریه را در دستور هبه می دانند و لذا، قانون حاکم بر آن را از دسته قانون حاکم در مورد هبه قلمداد می‌کنند. گروهی دیگر که اکثریت قالب هستند، مهریه را دین زوج نسبت به زوجه می دانند.

لذا، بذل مهریه معنا ندارد و صرفا بایست آن را ابراء نمود. صرف نظر در لغت به معنی خارج کردن پیمان شخص مدیون یا بدهکار از دین است.

جهت بذل مهریه در طلاق توافقی می توانید با وکیل خانواده و مجرب گروه وکلای آریا دادیار صحبت کنید و در صورت تمایل پرونده خود را به تیم حقوقی ما بسپارید.