نفقه فرزند در طلاق توافقی

نفقه فرزند در طلاق توافقی

در این مقاله می خواهیم راجب نفقه فرزند در طلاق توافقی بگوییم که چگونه می شود بعد از طلاق توافقی از مرد نفقه گرفت تا برای فرزند خرج کنید و اگر طبق توافقات نفقه ندهد جرم آن چیست.

پیش از توضیح نفقه در طلاق توافقی ابتدا توضیحی در باره نفقه بیان کنیم تا بدانیم نفقه چیست ، نفقه طبق ماده 1107 کلیه نیازهای عادی و متناسب با وضعیت زن است مانند مسکن و پوشاک ، غذا ، اثاثیه و هزینه های پزشکی و بهداشتی و خادم. در صورت عادت یا نیاز به دلیل نقص یا بیماری ، نفقه با توجه به شرایط اجتماعی و خانوادگی همسر توسط دادگاه تعیین می شود و مرد تحت هر شرایطی موظف به پرداخت آن به زن است.

با این حال ، مواردی در قانون وجود دارد که ممکن است مردی از پرداخت هزینه حمایت از فرزند خودداری کند. طبق ماده 1108 قانون: اگر خانمی از انجام وظایف زناشویی خود بدون موانع قانونی امتناع کند ، حق حمایت از فرزند را ندارد.

نفقه فرزند در طلاق توافقی

نفقه حتی وقتی مادر عهده دار حضانت فرزندان باشد وظیفه قانونی پدر است. مطابق ماده 1999 قانون مدنی ، پدر وظیفه پرداخت و تأمین نفقه فرزند را دارد و اگر پدر فوت کرده یا قادر به پرداخت نفقه فرزند نباشد. نفقه توسط پدربزرگ پرداخت می شود و اگر پدربزرگ پدری در قید حیات نباشد یا نتواند نفقه بدهد ، مادر مسئول خواهد بود.

این قانون مقرر کرده است که اگر پدری تمکن مالی داشته باشد که از پرداخت نفقه فرزندان خود امتناع ورزد. این موضوع بار کیفری دارد. فرزندان یا مسئول حضانت فرزندان می توانند در این زمینه شکایت کنند. آنها می توانند با ارائه دادخواست به دادگاه و دریافت رای نهایی به میزان نفقه ، اموال و دارایی های پدر را به نفع خود تصرف كنند. اما در طلاق توافقی زوجین می توانند در مورد نفقه فرزندان خود توافق کرده و تعیین کنند که چه کسی مسئول پرداخت نفقه و همچنین میزان پرداخت آن است که در صورت عدم توافق زوجین می توانند به دادگاه مراجعه کنند.

توجه: به دلیل تورم و افزایش قیمت ها ، میزان  نفقه قابل تنظیم است ، بنابراین مادر می تواند برای تنظیم میزان نفقه به دادگاه مراجعه کند.

پرداخت نفقه فرزند پس از فوت پدر

پرداخت نفقه فرزند پس از فوت پدر که طبق ماده 1199 قانون مدنی نفقه وی به عهده پدربزرگ است. در غیاب  پدربزرگ پدری نفقه به عهده مادر است.

اگر مادر زنده نیست یا قادر به پرداخت نفقه نباشد، نفقه برای اجداد مادری و پدری اجباری است و اگر چند پدربزرگ و مادربزرگ از نظر خویشاوندی برابر باشند ، آنها باید نفقه را از نظر سهم برابر بپردازند. بنابراین ، همانطور که آنها در صورت مرگ کودک از کودک به ارث می برند ، قانونگذار نیز حق حضانت و پرداخت نفقه را به آنها سپرده است.

اسناد مورد نیاز برای ادعای نفقه فرزند

دلیل لازم برای ادعای نفقه هرگونه شهادت یا تعهداتی است که بی نتیجه مانده باشد یا احکامی که قبلاً صادر شده و از حکم به عمل تبدیل نشده است و اقرار پدر در این باره گواه ادعاست.

نفقه فرزند نامشروع

به فرزند نامشروع نفقه تعلق نمی گیرد. زیرا ممکن است به پدر نسبت داده نشود و یا فرزند بدون رعایت موازین شرعی و قانونی متولد شود.پرداخت نفقه نیازمند اثبات نسب می باشد.

نفقه فرزندخوانده

اگر در شرایط و ضوابط و مصوباتی که از طریق مقام قضایی،سرپرستی به شخصی داده شود پرداخت نفقه برعهده سرپرست وی  می باشد و میزان نفقه آن مطابق سایر فرزندان است.

نفقه فرزندان بالای 18 سال

نفقه فرزندان از بدو تولد تا 18 سالگی و تا پایان تحصیلات بر عهده پدر می باشد. چنانچه فرزند معلول باشد و نتواند مخارج خود را تامین کند با توجه به مدارک پزشکی قانونی نفقه فرزند پسر بعد از 18 سالگی نیز برعهده پدر می باشد و نفقه فرزند دختر نیز تا زمانی که ازدواج کند بر عهده پدر می باشد.

جهت مشاوره حقوقی در زمینه نفقه در طلاق توافقی می توانید با شماره های موجود در سایت گروه وکلای آریا دادیار تماس بگیرید و سوالات خود را از وکلای مجرب ما بپرسید.