طلاق توافقی در محضر

طلاق توافقی در محضر

برخی از وکلای ما در مورد طلاق توافقی در محضر سوال پرسیده اند که برایشان یک محتوا جدا آماده کرده ایم و در صورت داشتن سوال از وکیل های مجرب آریا دادیار بپرسند.

گاهی زوجه و زوج هر دو خواستار جدایی و پایان زندگی دو نفره هستند. در این نوع طلاق به فرم توافقی اجرا می‌شود. اما روند اجرا طلاق توافقی چگونه است؟ آیا صرفا با حضور در دفتر رسمی ازدواج و طلاق می توان به زندگی مشترک پایان داد؟ آیا طلاق توافقی در محضر و بدون مراجعه به دادسرا محتمل است؟

انواع طلاق در حقوق ایران

طلاق در کلمه به معنای گشودن گره و آزاد کردن و در اصطلاح حقوقی به معنی انحلال ازدواج با شروط و آیین نامه ها معین آن توسط زوج است.

طلاق در نظام حقوق خانواده ایران بر ۴ نوع است:

  1. طلاق رجعی، به نوعی طلاق گفته می شود که با درخواست زوج اتفاق می افتد و زوج در دوران عده می‌تواند به زوجه و زندگی دو نفره با او بازگردد. عده به مدت زمانی پس از انحلال ازدواج بیان می شود که در خلال آن زوجه نمی‌تواند مجددا ازدواج کند. عده طلاق سه ماه است.

در طلاق رجعی، زوج همان طور که یک طرفه همسر خود را طلاق داده، یک طرفه هم می‌تواند به زندگی رجوع کند. اگرچه تنها در دوران عده اینگونه اختیاری دارد.

  1. طلاق بائن: طلاقی است که زوج در دوران عده نمی تواند به همسر و زندگی مشترک رجوع کند. طلاق در موارد زیر بائن است:
  • طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود.
  • طلاق زوجه یائسه.
  • سومین طلاقی که پس از سه وصلت متوالی به عمل می آید. همان سه طلاقه که در عرف بیان می‌شود.
  • طلاق خلع و مبارات تا زمانی که زوجه به عوض رجوع نکرده باشد.

آیا اجرا طلاق توافقی در محضر محتمل است؟

برخی ها فکر می‌کنند همان شیوه که برای ثبت ازدواج خود می توانند به دفتر ثبت اسناد ازدواج مراجعه کنند، در مورد طلاق توافقی هم می توانند به دفتر رسمی طلاق مراجعه و طلاق خود را ثبت کنند. این فکر کاملا اشتباه است.

دفاتر رسمی ازدواج و طلاق اجازه ثبت طلاق، بدون گواهی فقدان امکان سازش یا دستور طلاق را ندارند. لذا در طلاق توافقی هم نیاز به مراجعه به دادسرا به ترتیب یاد شده می‌باشد.

شایان به بیان است اگر سردفتری بدون حکم دادگاه دادسرا عمل به ثبت طلاق نماید، از اشتغال به سردفتری محروم خواهد شد.

روال اجرا طلاق توافقی در محضر چگونه است؟

مطابق ضوابط جدید حمایت خانواده، در حال حاضر مراجعه به مراکر مشاوره خانواده برای اجرا طلاق توافقی اجباری است.

لذا دوجانب بایست پیش از ثبت دادخواست به کانون ها مشاوره خانواده مراجعه نمایند. اگر بعد از مراجعه دوجانب از طلاق منصرف نشوند، گواهی فقدان انصراف از طلاق برای آنها صادر می‌شود.

حال دو طرف با استفاده از این گواهی می‌توانند دادخواست طلاق خود را ثبت نمایند. پس از ثبت دادخواست طلاق و بررسی در دادسرا خانواده، درصورتیکه دوجانب همچنان بر عقیده خود باقی باشند، دادسرا گواهی فقدان امکان سازش را صادر می‌نماید.

گواهی فقدان امکان سازش 3 ماه اعتبار دارد و دوجانب ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ، می‌توانند جهت اجرا طلاق به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه نمایند.

اجرا طلاق توافقی در محضر چگونه است؟

همانگونه که توضیح دادیم برای اینکه دفتر رسمی ازدواج و طلاق بتواند صیغه ی طلاق را اجرا نماید و طلاق ثبت شود، بایست دادسرا دستور طلاق یا گواهی فقدان امکان سازش صادر نماید.

دو طرف با ارائه‌ی این گواهی، معارفه دو ناظر می‌توانند در محضر حاضر شده و نسبت به اجرای صیغه‌ی طلاق و ثبت آن عمل نمایند.

اجرا طلاق در محضر توسط وکیل دادگستری به چه فرم است؟

هر یک از دوجانب می‌توانند برای حضور در محضر و اجرای صیغه‌ی طلاق وکیل بگیرند.

این شیوه خصوصا در مواردی که زوجه نمایندگی در طلاق دارد رایج است. در این روش طلاق بدون حضور دوجانب در تمامی مراحل اجرا خواهد شد.

اگر وکیلی حق اجرای صیغه ی طلاق را داشته باشد به جای موکل خود در محضر حاضر شده و به نیابت از او کار لازم را اجرا می دهد.