مطالبه مهریه از قیم

مطالبه مهریه از قیم

در این مقاله قصد داریم راجب مطالبه مهریه از قیم برای شما توضیح بدهیم که توسط وکیل مهریه گروه وکلای آریا دادیار برای شما عزیزان تنظیم و آماده شده است.

گاهی اوقات شرایطی پیش می آید که زوجین صلاح زندگی خود را در طلاق می بینند. اما شرایطی نیز وجود دارد که به دلیل فوت زوج، زوجه به عنوان قیم اعلام می شود. در چنین شرایطی زوجه چگونه می تواند مهریه خود را طلب کند؟

پیشنهاد می شود برای اطمینان از صحیح و منطبق بودن رویه بر قانون، حد الامکان موضوع را در کمیسیون های مشورتی و نشست های قضایی مطرح کنید تا به جواب برسید. هدف از نگارش این متن صرفا آشنایی شماست.

طرح صورت مسئله و موضوع اخلاف

پس از مرگ زوج، زوجه به عنوان قیم صغار منصوب شده است و حالا قصد دارد مهریه خود را بر اساس سند نکاحیه ( یک سند رسمی ) با اذن و نظارت مدعی العموم از اموال و ماترک مرحوم / زوج دریافت کند. چند سوال به وجود می آید:

  • آیا جهت اقدام برای دریافت مهریه، قیم باید از سمت خود اعلام استعفا نماید؟
  • آیا نیاز است که قیم جدید انتخاب و منصوب گردد؟
  • آیا باید با توجه به رسمی بودن سند نکاحیه، نیاز به طرح دعوا بر علیه قیم می باشد یا خیر؟

رویه حاکم بر اداره سرپرستی

رویه حاکم بر اداره سرپرستی به این شکل است که جهت طلب مهریه، قین باید از سمت قیمومت اعلام استعفا نماید تا قیم جدید منصوب گردد و سپس زوجه یا قیم سابق جهت مطالبه مهریه به طرفیت محجور و به نمایندگی قیم منصوب گردد.

انتقادات وارد بر رویه حاکم بر اداره سرپرستی

  1. سند نکاحیه یک سند رسمی و لازم الاجرا تلقی مب شود و مفاد یک سند رسمی قانونا برای اشخاص ذینفع و ثالث و ورثه و قائم مقام مطابق ماده ۱۲۹٠ قانون مدنی، لازم التباع و رسمیت و حجیب و اعتبار است. بنابراین با توجه به صحت و اعتبار اسناد رسمی، و مصنون بودن آنها از هرگونه ایراد حقوقی بالطبع طرح دعوا و اصرار بر رویه حاکم یر اداره سرپرستی خصوصا بدون مدعی و بدون نیاز به اقامه بینه شرعی خلاف قانون است.
  2. الزام قيمي كه صلاحيت فرد به تاييد رسيده است جهت استعفاء و اعلام قيم جديد و الزام او جهت طرح دعوا و یا صدور اجرائيه جهت دریافت مهريه، آن هم با وجود یک سند رسمي كه مورد تاييد بدون ایراد باشد تایید نمی شود و صرفاً باعث تحميل هزينه های اضافی و خسارات دادرسي و نظاير آن مي شود. به همین جهت اين رويه با اصول حقوقي و قضايي سازگار نمي باشد .
  3. بر حسب موارد ۱۲۱۷ و ۱۲۳۵ قانون مدنی، اداره اموال صغار و تمام امور مربوط به اموال و حقوق مالی محجور يا صغير با قيم است. بنابراين قيم می تواند بدون طرح دعوا و تنها با نظارت استصوابي و حتي اطلاعی، نسبت به پرداخت مهريه از ماترک اقدام کند.
  4. طبق ماده ۱۲۴۱، قيم می تواند با لحاظ غبطه مولی عليه يا قيم، و تصويب مدعي العموم و بدون طرح دعوا و استعفا از قيمومت اقدام به دریافت مهريه کند.
  5. گرچه احتمال آن تقریبا هیچ است، اما ممكن است شخصی مدعی شود كه بر اساس ماده ۱۲۴۰ قانون مدني قيم نمي تواند به سمت قيمومت با طرف معامله با محجور واقع شود. در پاسخ به اين ادعا بايد گفت كه پرداخت مهريه از محل ماترك قانونا و شرعا نمي تواند یک معامله دانسته شود. راه حل این مشکل به این شکل است که با توجه به ماده ۱۲۹٠ و ۱۲۱۷ و ۱۲۳۵ و ۱۲۴۱ قانون مدنی، در صورتی که زوجه به سمت قیمومت منصوب گردد و قصد دریافت مهریه از محل ماترک را داشته باشد، احتیاجب به اعلام استعفا به عنوان قیم سابق و نصب قیم جدید نمی باشد. به این شکل قیم (زوجه) می تواند مستقیما و با نظارت مدعی العموم تسبت به اجرا گذاشتن مهریه اقدام کند. به این شکل رسمیت سند نکاحیه مخدوش نمی شود و زوج به حقوق قانونی خود می رسد. همچنین از هزینه های دادرسی و وکالت و..  نیز جلوگیری می شود.

جمع بندی

گاهی اوقات شرایطی پیش می آید که زوجه اقدام به گرفتن مهریه از اموال زوج فوت شده می نماید. طبیعتا جهت مطابه مهریه از قیم نیاز به طی کردن مراحل قانونی می باشد. این کار هزینه بر است و نیازمند زمان و انرژی می باشد؛ اما به طور قانونی و رسمی باید طی شود. در این مطلب تلاش شد تا نکات کلی درمورد مطالبه مهریه قیم توضیح داده شود.