استرداد هدایای نامزدی + دوران عقد + طلاق

استرداد هدایای نامزدی + دوران عقد + طلاق

در این مقاله میخواهیم بگوییم که استرداد هدایای نامزدی را چگونه می شود پس گرفت و یا می شود استرداد هدایای پس از طلاق گرفت و وکیل استرداد هدایای نامزدی چه کارهایی می تواند انجام بدهد؟

برای اینکه دو نفر با هم آشنا شوند و بعد از آشنایی به عقد هم در آیند،  دو مرحله پیش رو می باشد.  اولین مرحله رفتن به خواستگاری می باشد که در  این جلسه با توجه  به صلاح دید خانواده ها دختر و پسر می توانند با هم آشنا شوند.

در مرحله دوم اگر دو طرف راضی به ازدواج باشند جشن نامزدی را انجام می دهند و هدایایی را برای دختر در نظر می گیرند. گاهی اوقات ممکن است در دوران نامزدی دو طرف از اخلاق یکدیگر راضی نباشند، در این صورت می توانند نامزدی را بر هم زنند. حال این جا سوال هایی به وجود می آید که آیا می توان هدایای دوران نامزدی را پس گرفت یا خیر؟

استرداد هدایا دوران نامزدی یکی از مواردی است که اسلام آن را در قوانین خود اعلام کرده است، به این معنی که می توان در صورت قطع رابطه و بر هم زدن نامزدی هدایای داده شده به دختر یا پسر را پس گرفت. گاهی اوقات ممکن است عین هدایایی که به طرفین داده شده است موجود نباشد در این صورت باید آن هدایا را بدون کم و کاست خریداری کرد.

استرداد هدایای نامزدی

ماده ای که برای پس گرفتن هدایای نامزدی مقرر کرده اند مربوط به دوران نامزدی تا عقد می شود. هدایایی که وجود دارند به دو دسته مصرفی و غیر مصرفی دسته بندی می شوند. از نکات بسیار مهمی که می توان در استرداد هدایای دوران عقد و نامزدی به آن اشاره کرد، طرح دعوای صلاحیت دادگاه خانواده می باشد.

شرایط استرداد هدایای های دوران نامزدی

مقرراتی در قانون اسلامی وجود دارد که طبق آن می توان هدیه های دوران نامزدی را پس گرفت.  اگر قبل از عقد پدر و مادر طرفین هدیه هایی به هم داده باشند یا اینکه دختر و پسر هدیه ای را به هم تقدیم کرده باشند، نمی توان تمامی آن ها را پس گرفت. شرایطی برای پس گرفتن این هدیه ها وجود دارد که در ادامه بیان خواهیم کرد.

یکی از شرایطی که برای استرداد هدایای دوران نامزدی وجود دارد این است که رابطه دو طرف به ازدواج منجر نشود، در این صورت می توان تمامی هدایایی را که رد و بدل شده اند پس گرفت. هدیه هایی که برای تولد یا مناسبت های خاص اهدا می شوند قابل پس گرفتن نیستند.

شرط دیگری که برای پس گرفتن هدیه ها وجود دارد این است که ازدواج به دلیل فوت یکی از طرفین به هم نخورده باشد. همچنین زمانی که عین هدیه ها وجود داشته باشد  می توان برای استرداد آن ها درخواستی به دادگاه ارسال کرد.

استرداد هدایای پس از طلاق

هدیه هایی وجود دارند که با استفاده از بین نخواهند رفت و با مصرف کردن یک یا دو بار نمی توان آن ها را از بین برد، بنابراین دارای ارزش زیادی هستند. در نتیجه  زمانی که وعده ازدواج به هم می خورد دیگر لزومی ندارد که هدایای دوران نامزدی نزد طرفین باقی بماند.

 در صورتی که اموال غیر مصرفی موجود نباشند  و نبودن آن ها تقصیر فردی باشد که هدیه را از بین برده، مکلف است قیمت آن را پرداخت نماید یا اینکه عین همان هدیه را خریداری کند.

هدایای مصرف شدنی

هدیه های دیگری هستند که حکم هدیه های مصرفی را دارند، مانند عطر، ادکلن، لباس و ... که این موارد در صورت استفاده از بین خواهند رفت، بنابراین این نوع از هدیه های مصرفی به دلیل اینکه استفاده شده اند نمی توان قیمت آن ها را مشخص کرد، در نتیجه حتی با مراجعه به دادگاه هم نمی توانید بری استرداد هدایای دوران عقد یا نامزدی اقدام نمایید.

استرداد هدایا پس از طلاق

دریافت هدیه بعد از عقد

بسیار تصور می کنند همان طور که قوانینی برای پس گرفتن هدیه های دوران نامزدی وجود دارد، مقرراتی را هم برای استرداد هدایای بعد از عقد لازم‌الاجرا کرده اند، اما باید بگوییم که نمی توان بعد از عقد هدیه های داده شده را پس گرفت.  هدیه هایی که بعد از عقد به فرد مورد نظر داده می شود، به عنوان هدایای عقد هبه شناخته می شود. هبه به عقدی گفته می شود که یک نفر  به اختیار خود و به صورت رایگان مالی را در اختیار فرد دیگر قرار می دهد.

سوال های زیادی وجود دارد که آیا می توان هدایایی چون طلا را بعد از عقد و طلاق پس گرفت؟ لازم به ذکر است که بگوییم استرداد هدایا پس از طلاق امکان پذیر نیست،  همان طور که می دانید مقرراتی وجود دارد که طبق آن  استرداد هدایایی که در طول زندگی به همسر خود داده اید غیر ممکن می باشد.

پس گرفتن هدایای نامزدی بعد از ازدواج

همان طور که در مطالب بالاتر گفته شد گاهی اوقات ممکن است نامزدی به ازدواج منجر نشود، بنابراین می توان هدایای داده شده را پس گرفت، اما در بسیاری  از موارد که نامزدی به ازدواج ختم می شود ممکن است فرد برای استرداد هدایای دوران عقد یا نامزدی اقداماتی را انجام دهد، که در این صورت باید به قانون عقد هبه مراجعه کرد.

استرداد هدایا

نظری که در این جا ارائه می شود این است که زمانی که عقد نکاح صورت می گیرد دیگر نمی توان هدایای دوران نامزدی را پس گرفت، چرا که قاضی هایی که مشغول به فعالیت هستند هدیه های داده شده را به عنوان هدیه ای برای عقد در نظر می گیرند. استرداد هدایای دوران زوجیت از دیگر مواردی است که ممکن است فکر عده زیادی از افراد را درگیر کرده باشد، در این مورد باید بگوییم که زمانی که عقد نکاح صورت می گیرد نمی توان هیچ گونه هدیه ای را پس گرفت.

یکی دیگر از مقالات ما در این زمینه استرداد جهیزیه است و یا استرداد طلا که می توانید با کلیک روی آن مقاله را کامل بخوانید.

جهت مشاوره حقوقی در زمینه استرداد هدایای نامزدی می توان با شماره های موجود در گروه وکلای آریا دادیار تماس بگیرید.